Korona-info

Samiedun valmiusryhmä seuraa aktiivisesti koronatilannetta. Päivitämme tälle sivulle Ammattiopisto Samiedun korona-ohjeita.

Ensisijainen viestintäkanava opiskelijoille ja heidän huoltajilleen on Wilma. Seuratkaa Wilma-viestejä ja tiedotteita aktiivisesti. Tiedotteiden ilmoitukset voi laittaa päälle omista ilmoitusasetuksista, jolloin saat tiedon uudesta tiedotteesta.

Koronaohjeet henkilöstölle mm. työnteon ja opetuksen järjestelyistä löytyvät IMS: Dokumentit > Henkilöstö (edellyttää kirjautumista Samiedun käyttäjätunnuksella).


Muistathan nämä ohjeet:

  • Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin, ks. Sosterin ohjeet, muiden kuntien sairaanhoitopiirien ohjeet löydät täältä.
  • Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Muista tämä myös oppilaitoksen ruokalassa.
  • Pese kädet, yski hihaan.
  • Samiedu suosittelee, että käytät kasvomaskia oman harkintasi mukaan, erityisesti niissä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
  • Suosittelemme kaikkia ottamaan täyden rokotesuojan.
  • Muista hygienia käyttäessäsi yhteisiä laitteita tai työkaluja.
  • Samiedun asuntolassa ei saa olla sairaana eikä asuntolaan saa tulla lievissäkään sairastumisen oireissa, vaan opiskelijan on silloin mentävä kotiin. Myöskään karanteenia ei voi viettää asuntolassa.

Kasvomaskien käyttö

THL:n valtakunnallinen maskisuositus on päivitetty. Maskisuosituksen päivityksestä huolimatta Samiedu suosittelee edelleen käyttämään maskia oman harkintasi mukaan esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Samiedu jatkaa maskien jakelua opiskelijoille. Kasvomaskeja on saatavilla kaikilla kampuksilla, lisäksi maskiautomaatit on asennettu kampusten pääauloihin ja ruokaloihin.

THL suosittelee maskin käyttöä seuraavissa tapauksissa:

  • julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • jos henkilöllä on hengitystieoireita ja liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä
  • jos henkilö on altistunut koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Rokotukset

Koronarokotuksen voivat saada kaikki 5 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat. Toinen rokoteannos  annetaan, kun ensimmäisestä on kulunut 6-12 viikkoa. Kolmas rokoteannos annetaan riskiryhmiin kuulumattomille yli 18-vuotiaille aikaisintaan 4 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa aiemmin. Neljäs rokoteannos voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille tai tätä vanhemmille voimakkaasti immuunipuutteisille, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut 3-4 kuukautta.

Sairaanhoitopiirit järjestävät Walk-In -rokotustapahtumia, joihin voi mennä helposti ilman ajanvarausta. Koronarokotus on vapaaehtoinen, mutta suosittelemme kaikkia ottamaan sen. Lue lisää rokotuksista ja ajanvarauksista Sosterin verkkosivuilta (muiden kuntien sairaanhoitopiirien ohjeet löydät täältä).


Asuntola

Samiedun asuntolassa ei saa olla sairaana eikä asuntolaan saa tulla lievissäkään sairastumisen oireissa, vaan opiskelijan on silloin mentävä kotiin. Myöskään karanteenia ei voi viettää asuntolassa.

Asuntolassa saavat olla vain siellä asuvat. Vierailijoilta pääsy on kielletty.


Tapaamiset ja vierailut

Otamme harkiten vastaan vierailijoita hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioiden.

Yhteyshenkilö järjestelyissä: turvallisuuspäällikkö Eetu Nissinen (etunimi.sukunimi@samiedu.fi, puh. 044 550 6444).


Matkustaminen

Jos suunnittelet matkustamista ulkomaille, tarkista suositukset ja karanteeniohjeet THL:n sivuilta.

Omaehtoisessa karanteenissa pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Samiedu ei ole velvollinen järjestämään erikseen etäopetusta karanteenissa olevalle opiskelijalle.

Samiedun opiskelijoiden kv-liikkuvuus on mahdollista vuoden 2022 alusta lähtien. Ota yhteyttä omaan HOKS-ohjaajaasi tai suoraan kansainvälisyyden ja opetusteknologian asiantuntija Anne-Mari Behmiin (anne-mari.behm@samiedu.fi, puh. 044 550 6237).


Näin toimimme sairastumistapauksissa:

  • Jos opiskelijalla ilmenee koronavirusinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, maku- tai hajuaistin häiriöitä), oppilaitokseen ei saa mennä, vaan sairastunut jää kotiin ja hakeutuu tarvittaessa koronavirustestiin, ks. ohjeet www.omaolo.fi ja Sosteri. Muuten toiminta jatkuu normaalisti.
  • Kesken opiskelupäivän sairastunut henkilö poistuu oppilaitoksesta kotiinsa välttäen turhia kontakteja muihin ihmisiin. Jos sairastunut on alaikäinen, hänen huoltajaansa ollaan yhteydessä ja hänet viedään erilliseen tilaan odottamaan kyytiä kotiin, muuten toiminta jatkuu normaalisti.
  • Sairastuneet ovat tarvittaessa itse yhteydessä oman kuntansa sairaanhoitopiiriin. Sosterin koronapuhelin, puh. 015 527 7112 arkisin 8.00-15.30, muina aikoina puh. 116 117. Muiden sairaanhoitopiirien yhteystiedot

Altistumistapaukset oppilaitoksessa

Sosterin tartunnanjäljitys ei enää ota kaikkiin tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin yhteyttä eikä heille anneta yksilöllistä neuvontaa tai aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai karanteeniin. Tutustu myös muihin Sosterin ohjeisiin.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti ja pyydä tartunnalle altistuneita:

  • Välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden (5) vuorokauden ajan siitä, kun viimeksi tapasitte
  • Käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. FFP2-maski on kirurgista kasvomaskia tehokkaampi tartunnan torjumisessa.
  • Mikäli hänelle tulee koronavirukseen sopivia oireita, jatkamaan kontaktien välttämistä vähintään viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alusta, kunnes hän on ollut kaksi päivää oireeton

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.


Mitä omaehtoinen karanteeni tarkoittaa?

Sairaanhoitopiiri voi tarvittaessa suositella omaehtoiseen karanteeniin jäämistä. Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Karanteenia ei voi viettää Samiedun asuntolassa.


Onko perheenjäsenesi karanteenissa?

Niin kauan kuin karanteenissa oleva henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi koulussa, töissä ja harrastuksissa.


Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten

Ahdistaako korona? Muista, ettet ole yksin. Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten.

Moni kärsii koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista: opiskelu tuntuu raskaalta ja yksinolo ahdistaa.

Tärkeintä on, ettet jää yksin ajatuksiesi kanssa ja pysyt rutiineissasi. Pidä itsestä ja läheisistä huolta. Toivomme, että opiskelijat, huoltajat ja oppilaitoksen henkilöstö ovat matalalla kynnyksellä yhteydessä opiskeluhuoltoon.

Palveluohjaajiin, koulukuraattoriin ja opiskeluterveydenhuoltoon saat yhteyden puhelimella, Wilman kautta tai sähköpostilla.

Opiskeluterveydenhuolto 

  • terveydenhoitaja Satu Jakonen 044 417 2375
  • terveydenhoitaja Sinikka Tolvanen 044 417 2808  

Apua ja tukea löytyy myös näiden linkkien kautta:

Mielenterveystalo
SOSTERI Palveluluukku
Mieli Suomen Mielenterveys ry


Valmiusryhmä seuraa koronatilannetta ja antaa toimintaohjeita Samiedussa

Keväällä 2020 perustettu Samiedun valmiusryhmä seuraa aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä, kerää viranomaistietoa, antaa toimintaohjeita ja toimeenpanee ohjeistuksia Samiedussa.

Valmiusryhmän tiedotteet lähetetään opiskelijoille Wilmassa tunnisteella ”erityistilannetiedote”. Erityistilannetiedotteissa kerrotaan ajankohtaisesta koronatilanteesta, sen vaikutuksista Samiedun toimintaan ja uusista koronaohjeista.

Valmiusryhmä jakaa tiedotteissaan tietoa myös viranomaisten ja sairaanhoitopiirin antamista määräyksistä, suosituksista ja ohjeistuksista. Tärkeimmät erityistilannetiedotteet lähetetään opiskelijoille myös muilla kielillä, esimerkiksi venäjän kielellä.

Valmiusryhmään kuuluu jäseniä kattavasti Samiedun opiskelijapalveluista, opiskeluterveydenhuollosta, työsuojelusta, henkilöstöpalveluista, koulutusaloilta, jne. Valmiusryhmä kokoontuu tarvittaessa, akuuteissa koronatilanteissa jopa useita kertoja viikossa ja viikonloppuisin.