Korona-info

Samiedun valmiusryhmä seuraa aktiivisesti koronatilannetta. Päivitämme tälle sivulle Ammattiopisto Samiedun korona-ohjeita.

Ensisijainen viestintäkanava opiskelijoille ja heidän huoltajilleen on Wilma. Seuratkaa Wilma-viestejä ja tiedotteita aktiivisesti. Tiedotteiden ilmoitukset voi laittaa päälle omista ilmoitusasetuksista, jolloin saat tiedon uudesta tiedotteesta.

Koronaohjeet henkilöstölle mm. työnteon ja opetuksen järjestelyistä löytyvät IMS: Dokumentit > Henkilöstö (edellyttää kirjautumista Samiedun käyttäjätunnuksella).


Muistathan nämä ohjeet:

 • Oppilaitokseen ei saa tulla sairaana eikä lievissäkään sairastumisen oireissa.
 • Jos sinulla on koronaoireita, soita Sosterin koronapuhelimeen, arkisin klo 8.00-15.30 puh. 015 527 7112, muina aikoina puh. 116 117. Muiden sairaanhoitopiirien yhteystiedot
 • Käytä maskia aina kun olet tekemisissä toisten ihmisten kanssa.
 • Pese kätesi usein ja huolellisesti.
 • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin. Muista turvaväli myös oppilaitoksen ruokalassa!
 • Käytä kertakäyttönenäliinaa, jos yskit tai aivastat. Suojaa suusi ja nenäsi hihalla, jos sinulla ei ole nenäliinaa.
 • Muista hygienia käyttäessäsi yhteisiä laitteita tai työkaluja.
 • Samiedun asuntolassa ei saa olla sairaana eikä asuntolaan saa tulla lievissäkään sairastumisen oireissa, vaan opiskelijan on silloin mentävä kotiin. Myöskään karanteenia ei voi viettää asuntolassa.

Kasvomaskien käyttö

Laaja kasvomaskisuositus jatkuu Sosterin alueella toistaiseksi. Samiedun valmiusryhmä on antanut vahvan kehotuksen käyttää maskia oppilaitoksen kaikissa tiloissa. Maskiautomaatit on asennettu kampusten pääauloihin ja ruokaloihin.

Olemme kaikki vastuussa yhteisestä turvallisuudesta. Huolehditaan, että jokainen käyttää maskia!


Rokotukset

Korona-rokotukset ovat avoinna 12 vuotta täyttäneille. Sairaanhoitopiirit järjestävät Walk-In -rokotustapahtumia, joihin voi mennä ilman ajanvarausta. Walk-In -tapahtumassa voi myös aikaistaa tehosterokotetta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Rokotus on vapaaehtoinen, mutta suosittelemme kaikkia ottamaan sen.

Varaa rokotusaika Sosteriin tästä linkistä. Mikäli kotikuntasi on toisen sairaanhoitopiirin alueella, katso yhteystiedot tästä linkistä.


Asuntola

Samiedun asuntolassa ei saa olla sairaana eikä asuntolaan saa tulla lievissäkään sairastumisen oireissa, vaan opiskelijan on silloin mentävä kotiin. Myöskään karanteenia ei voi viettää asuntolassa.


Tapaamiset ja vierailut

 • Suosimme tapaamisten järjestämistä etänä aina, kun se on mahdollista.
 • Otamme harkiten ja rajoitetusti vastaan vierailijoita hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioiden. Tarvittaessa ole yhteydessä turvallisuuspäällikkö Eetu Nissiseen (puh. 044 550 6444, eetu.nissinen@samiedu.fi).

Matkustaminen

Jos suunnittelet matkustamista ulkomaille, tarkista suositukset ja karanteeniohjeet THL:n sivuilta.

Omaehtoisessa karanteenissa pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Samiedu ei ole velvollinen järjestämään erikseen etäopetusta karanteenissa olevalle opiskelijalle.


Näin toimimme sairastumistapauksissa:

 • Jos opiskelijalla tai henkilökuntaan kuuluvalla ilmenee koronavirusinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, maku- tai hajuaistin häiriöitä), oppilaitokseen ei saa mennä, vaan sairastunut jää kotiin ja hakeutuu koronavirustestiin. Muuten toiminta jatkuu normaalisti.
 • Kesken opiskelupäivän sairastunut henkilö poistuu oppilaitoksesta kotiinsa välttäen turhia kontakteja muihin ihmisiin. Jos sairastunut on alaikäinen, hänen huoltajaansa ollaan yhteydessä ja hänet viedään erilliseen tilaan odottamaan kyytiä kotiin, muuten toiminta jatkuu normaalisti.
 • Sairastuneet ovat itse yhteydessä oman kuntansa sairaanhoitopiiriin. Sosterin koronapuhelin, puh. 015 527 7112 arkisin 8.00-15.30, muina aikoina puh. 116 117. Muiden sairaanhoitopiirien yhteystiedot

Altistumistapaukset oppilaitoksessa

Koronavirusaltistumisessa sairaanhoitopiiri kartoittaa ja määrää karanteeniin tarvittavat lähikontaktit. Karanteenilta voi välttyä esimerkiksi täydellä koronarokotussarjalla. (THL:n toimenpideohje)


Mitä omaehtoinen karanteeni tarkoittaa?

Sairaanhoitopiiri voi tarvittaessa suositella omaehtoiseen karanteeniin jäämistä. Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Karanteenia ei voi viettää Samiedun asuntolassa.


Onko perheenjäsenesi karanteenissa?

Niin kauan kuin karanteenissa oleva henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi koulussa, töissä ja harrastuksissa.


Kukistetaan korona yhdessä – Samiedu suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa

Samiedu suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä opiskelijoilleen ja henkilöstölleen. Koronavilkku on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista (App Store ja Google Play).

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi sen lataa. Jos saat altistumisilmoituksen Koronavilkku sovelluksesta, toimi sovelluksen ohjeiden mukaan.


Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten

Ahdistaako korona? Muista, ettet ole yksin. Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten.

Moni kärsii koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista: opiskelu tuntuu raskaalta ja yksinolo ahdistaa.

Tärkeintä on, ettet jää yksin ajatuksiesi kanssa ja pysyt rutiineissasi. Pidä itsestä ja läheisistä huolta. Toivomme, että opiskelijat, huoltajat ja oppilaitoksen henkilöstö ovat matalalla kynnyksellä yhteydessä opiskeluhuoltoon.

Palveluohjaajiin, koulukuraattoriin, koulupsykologiin ja opiskeluterveydenhuoltoon saat yhteyden puhelimella, Wilman kautta tai sähköpostilla.

Opiskeluterveydenhuolto 

 • terveydenhoitaja Satu Jakonen 044 417 2375
 • terveydenhoitaja Sinikka Tolvanen 044 417 2808  

Apua ja tukea löytyy myös näiden linkkien kautta:

Mielenterveystalo
SOSTERI Palveluluukku
Mieli Suomen Mielenterveys ry