Korona-info

Samiedun valmiusryhmä seuraa aktiivisesti koronatilannetta. Päivitämme tälle sivulle Ammattiopisto Samiedun korona-ohjeita.

Ensisijainen viestintäkanava opiskelijoille ja heidän huoltajilleen on Wilma. Seuratkaa Wilma-viestejä ja tiedotteita aktiivisesti. Tiedotteiden ilmoitukset voi laittaa päälle omista ilmoitusasetuksista, jolloin saat tiedon uudesta tiedotteesta.

Koronaohjeet henkilöstölle mm. työnteon ja opetuksen järjestelyistä löytyvät IMS: Dokumentit > Henkilöstö (edellyttää kirjautumista Samiedun käyttäjätunnuksella).

Koronatilanne huononee – muistathan nämä ohjeet:

 • Oppilaitokseen ei saa tulla sairaana eikä lievissäkään sairastumisen oireissa.
 • Jos sinulla on koronaoireita, soita Sosterin koronapuhelimeen, arkisin klo 8.00-15.30 puh. 015 527 7112, muina aikoina puh. 116 117.
 • Jos koronatestisi tulos on negatiivinen, mutta tunnet itsesi vielä kipeäksi, älä tule oppilaitokseen. Palaa oppilaitokseen vasta kun olet täysin terve.
 • Käytä maskia aina kun olet tekemisissä toisten ihmisten kanssa.
 • Pese kätesi usein ja huolellisesti.
 • Pidä vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin. Vältä kättelyä ja halaamista.
 • Käytä kertakäyttönenäliinaa, jos yskit tai aivastat. Suojaa suusi ja nenäsi hihalla, jos sinulla ei ole nenäliinaa.
 • Muista hygienia käyttäessäsi yhteisiä laitteita tai työkaluja.

Kasvomaskien käyttö

Koronatilanteen kiristyessä kasvomaskien käyttöön kiinnitetään tarkemmin huomiota. HOKS-ohjaajat ovat jakaneet kangasmaskit kaikille opiskelijoille. Valmiusryhmä on antanut vahvan kehotuksen käyttää maskia Samiedun kaikissa tiloissa. Olemme kaikki vastuussa yhteisestä turvallisuudesta. Huolehditaan, että jokainen käyttää maskia!


Tapaamiset ja vierailut

 • Suosimme tapaamisten järjestämistä etänä aina, kun se on mahdollista.
 • Emme ota vastaan vierailijaryhmiä. Otamme harkiten ja rajoitetusti vastaan kotimaisia yksittäisiä vieraita väljyys- ja turvaohjeet huomioiden. Tarvittaessa ole yhteydessä turvallisuuspäällikkö Eetu Nissiseen (puh. 044 550 6444, eetu.nissinen@samiedu.fi)
 • Vältämme myös henkilökunnan kokoontumisia. Suosimme verkkokokouksia.

TJK-jaksot Sosterissa

Helmikuussa huonontuneen koronatilanteen takia Sosteri on päättänyt keskeyttää Sosterissa tapahtuvat työharjoittelut (TJK-jaksot) sunnuntaihin 7.3.2021 saakka. Samalla ajanjaksolla opiskelijoita ei myöskään palkata työsuhteeseen Sosteriin. Sosteri arvioi tilannetta uudelleen viikolla 9. Samiedun valmiusryhmä tiedottaa asiasta Sosterin annettua ohjeistuksensa. Rajoitus ei koske niitä Samiedun opiskelijoita, jotka opiskelevat Sosterissa oppisopimuksella. Samiedun TJK-jaksot muualla kuin Sosterissa jatkuvat normaalisti.


Matkustaminen ja monimuotoryhmien opetus

Sosteri on kehottanut välttämään matkustamista leviämis- ja kiihtymisvaiheissa oleville alueille sekä harkitsemaan tarkasti vierailuja näiltä alueilta.

Samiedun valmiusryhmän linjausten mukaan kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille ei matkusteta muutoin kuin välttämättömästä syystä. Tällainen syy on esimerkiksi näyttöjen vastaanotto.

Samiedun monimuotoryhmät on siirretty Sosterin suosituksesta etäopetukseen. Samiedun valmiusryhmä on päättänyt, että monimuotoryhmien etäopetusta jatketaan ainakin 14.3. saakka. Jatkosta tiedotetaan viikolla 10. Muu Samiedun lähiopetus jatkuu normaalisti. Kaikessa lähiopetuksessa ja asiakaspalvelutilanteissa on muistettava kasvomaskin käyttö ja hygieniaohjeet sekä turvavälit mahdollisuuksien mukaan. Asiakaspalvelutyötä vaativat opetustilanteet pyritään mahdollisuuksien mukaan hoitamaan opiskelijakollegoiden kanssa ilman ulkopuolisia asiakkaita.

Ulkomailta palaavat 14 päivän karanteeniin

THL suosittelee ulkomailta palaavia jäämään 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin. Katso tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta. Omaehtoisessa karanteenissa pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Ole yhteydessä HOKS-ohjaajaasi karanteeniajan etäopinnoistasi.


Näin toimimme sairastumistapauksissa:

 • Jos opiskelijalla tai henkilökuntaan kuuluvalla ilmenee koronavirusinfektion oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, maku- tai hajuaistin häiriöitä), oppilaitokseen ei saa mennä, vaan sairastunut jää kotiin ja hakeutuu koronavirustestiin. Muuten toiminta jatkuu normaalisti.
 • Kesken opiskelupäivän sairastunut henkilö poistuu oppilaitoksesta kotiinsa välttäen turhia kontakteja muihin ihmisiin. Jos sairastunut on alaikäinen, hänen huoltajaansa ollaan yhteydessä ja hänet viedään erilliseen tilaan odottamaan kyytiä kotiin, muuten toiminta jatkuu normaalisti.
 • Sairastuneet ovat itse yhteydessä Sosterin koronapuhelimeen, puh. 015 527 7112 arkisin 8.00-15.30. Muina aikoina puh. 116 117.

Mitä omaehtoinen karanteeni tarkoittaa?

Sairaanhoitopiiri voi tarvittaessa suositella omaehtoiseen karanteeniin jäämistä. Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Et saa mennä oppilaitokseen, työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.


Onko perheenjäsenesi karanteenissa?

Niin kauan kuin karanteenissa oleva henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi koulussa, töissä ja harrastuksissa.


Kukistetaan korona yhdessä – Samiedu suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa

Samiedu suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä opiskelijoilleen ja henkilöstölleen. Koronavilkku on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista (App Store ja Google Play).

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi sen lataa. Jos saat altistumisilmoituksen Koronavilkku sovelluksesta, toimi sovelluksen ohjeiden mukaan.


Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten

Ahdistaako korona? Muista, ettet ole yksin. Samiedun opiskeluhuolto on sinua varten.

Moni kärsii koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista: opiskelu tuntuu raskaalta ja yksinolo ahdistaa.

Tärkeintä on, ettet jää yksin ajatuksiesi kanssa ja pysyt rutiineissasi. Pidä itsestä ja läheisistä huolta. Toivomme, että opiskelijat, huoltajat ja oppilaitoksen henkilöstö ovat matalalla kynnyksellä yhteydessä opiskeluhuoltoon.

Palveluohjaajiin, koulukuraattoriin, koulupsykologiin ja opiskeluterveydenhuoltoon saat yhteyden puhelimella, Wilman kautta tai sähköpostilla.

Opiskeluterveydenhuolto 

 • terveydenhoitaja Satu Jakonen 044 417 2375
 • terveydenhoitaja Sinikka Tolvanen 044 417 2808  

Apua ja tukea löytyy myös näiden linkkien kautta:

Mielenterveystalo
SOSTERI Palveluluukku
Mieli Suomen Mielenterveys ry