19.09.2023

Emmistä tulee koneistaja – oppisopimuspaikka konepajalla varmisti alavalinnan

Oppisopimuskoulutuksella kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa suorittava savonlinnalainen Emmi Kostiainen, 24, käyttää tottuneesti avarruskonetta ANDRITZ Savonlinna Works Oy:n konepajalla. Syksyllä 2022 opinnot Samiedussa aloittanut Emmi sanookin löytäneensä pienen etsinnän jälkeen itselleen mieluisan alan.

– Ennen opintojen aloittamista työskentelin viisi vuotta siivoojana. Vähitellen epäsäännölliset työajat alkoivat rassata, ja halusin vaihtaa alaa. Kriteerinä oli, että uuden työn on oltava käsillä tekemistä. Tutkin Samiedun koulutustarjontaa, ja sieltä silmiini sattui tuotantotekniikan osaamisala, jossa voi opiskella joko koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi.

Tutustuttuaan tarkemmin opintojen sisältöön ja seudulla tarjolla oleviin alan työpaikkoihin Emmi päätti hakea koulutukseen. Ensimmäinen syksy vierähti Pohjolankadun kampuksella, jossa Emmi perehtyi sekä koneistuksen että hitsauksen perusteisiin. Samalla nuori nainen varmistui siitä, että hän haluaa opiskella nimenomaan koneistajaksi. Tositoimiin Emmi pääsi tammikuussa, jolloin hän aloitti työssäoppimisen konepajalla koulutussopimuksella.

– Kokemukseni koneistajan työstä oikeissa työtehtävissä ovat olleet pelkästään positiivisia, eikä minun ole tarvinnut katua alavalintaani.

Mutta miksi Emmi päätyi ammatinvalinnassaan alalle, jossa työtehtäviin kuuluu esimerkiksi isojen tehdaskomponenttien valmistus?

– Jo pienenä tykkäsin purkaa ja kasata koneita ja olin usein muurarina työskentelevän isäni mukana pihapiirissämme sijaitsevalla hallilla, Emmi taustoittaa valintaansa.

”Tee ja opi”

Varsinaisen oppisopimuksen Emmi solmi ANDRITZ Savonlinna Worksin kanssa elokuussa. Emmin opintojen etenemisen varmistavat yhteistyössä Samiedun opettaja Martti Lintunen ja konepajan työpaikkaohjaaja Ismo Särkinen. Tutkinnon osiin sisältyvä osaaminen osoitetaan oikeissa työtehtävissä suoritettavilla näytöillä, joissa edellisten lisäksi ovat mukana Emmin esihenkilö ja työnjohtaja Joni Ikäheimonen sekä koneistaja Markku Karvinen.

– Joitakin osia tutkinnon osista, yleensä teoriaa, suoritetaan koululla. Tulossa on muun muassa CAD/CAM-ohjelmointikoulutus.

Parhaillaan Emmi työskentelee avarruskoneella, jolla valmistetaan metalliosia sellupesureihin. Hän antaa kiitosta mentorilleen ja työparilleen Markulle, joka ohjaa tulevaa koneistajaa alan saloihin.

Manun (Markun) periaate on ”tee ja opi”. Hän opastaa alkuun ja kertoo, mitä ja miten jokin asia tehdään. Pääsen työskentelemään itsenäisesti ja ilman erityistä valvontaa heti, kun tunnen itseni riittävän varmaksi asian suhteen.

Joni Ikäheimonen sanookin, että mestari-kisälli -ajatukseen pohjautuva oppisopimuskoulutus on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi konepajan koneistajapulaan.

– Samiedu tietää kriteerimme, ja opettajat suosittelevat juuri meidän tarpeisiimme sopivia koneistajaopiskelijoita. Me puolestamme järjestämme käytännöt työpaikalla, kuten työpaikkaohjaajan. Kehitämme toimintamallia koko ajan paremmaksi yhdessä Samiedun kanssa.

Joni pitää oppisopimusopiskelijan ottamista työnantajalle melko riskittömänä: opiskelijan soveltuvuuden alalle näkee heti alusta saakka ja pidemmältä ajalta.

– Tarvittaessa ohjaamme opiskelijaa vaihtamaan talon sisällä toiseen työhön, jos koneistus ei näytä sopivan hänelle. Vaihtoehtoja on paljon.

Oppisopimusopiskelija pääsee nauttimaan työsuhde-eduista

Oppisopimuskoulutuksen hyviin puoliin Emmi laskee työssä tapahtuvan oppimisen ohella sen, että kyseessä on työsuhde, eli opiskelijalle maksetaan palkkaa.

– Olen ollut jo vuosia työelämässä enkä olisi ollut valmis siihen, että tulotasoni laskee pitkäksi aikaa. Olen tyytyväinen myös kiinteään mutta liukuvaan työaikaan.

Emmi sanoo yllättyneensä, että oppisopimusopiskelijana hän pääsee nauttimaan muistakin Savonlinna Worksin työntekijöille kuuluvista eduista, kuten Epassista.

– Ja minä olen hyvä esimerkki siitä, että meillä on erinomaiset mahdollisuudet edetä uralla, koneistajana aikanaan aloittanut Joni toteaa.

Molemmat suosittelevat koneistajan ammattia henkilöille, joita kiinnostaa isojen koneiden parissa työskentely ja halu kehittyä. Työssä tarvitaan myös tarkkuutta. Joni muistuttaa, että oppisopimuksella alalle kouluttautuvalta vaaditaan itseohjautuvuutta ja oma-aloitteisuutta.

– Ehkä parhaiten oppisopimuskoulutus sopii kaltaiselleni henkilölle, jolla on jo olemassa hyvät työelämävalmiudet ja kova motivaatio oppia, Emmi pohtii.

Jaa artikkeli