16.12.2022

Koneistajaksi opiskeleva Saku ottaa uran ensiaskeleita työharjoittelussa konepajalla

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa suorittava savonlinnalainen Saku Nyrhinen, 21, saapuu haastatteluun lähes kirjaimellisesti ”sorvin äärestä”. Koulutussopimusjaksolla ANDRITZ Savonlinna Works Oy:llä oleva Saku sanoo, että konepajalla tapahtuva harjoittelu on vahvistanut alavalintaa.

– Opiskelin ensin Samiedussa sähkö- ja automaatioalaa. Olen kuitenkin aina tykännyt metallihommista ja tehnyt muun muassa pieniä peltitöitä autoihin. Viime kesänä hain kaverini vinkistä Savonlinna Worksille kesätöihin oppisopimuksella ja pääsin. Kun koulu alkoi syksyllä, jatkoin täällä koulutussopimuksella suoritettuani ensin koululla koneistuspuolen pakolliset opinnot.

Saku on tyytyväinen konepajan toimintatapaan, jossa opiskelijalle annetaan aito mahdollisuus kehittää osaamistaan. Sakun harjoittelupaikka sijaitsee huoltovalmistusyksikössä.

– Kaikkea olen saanut tehdä ja kokeilla. Alkuun en saanut käyttää nostolaitteita, mutta nyt ajelen ja teen pieniä hommia trukilla ja siltanosturilla. Tykkäänkin erityisesti juuri nostotöistä.

Savonlinna Worksin tuotantoinsinööri Ari Vehviläinen sanoo, että konepajalla otetaan iloiten vastaan Sakun kaltaisia motivoituneita opiskelijoita. Hän kertoo, että eri pituiset ja erilaiset työpaikalla järjestettävät koulutukset, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimusjaksot, kuuluvat Samiedun ja konepajan väliseen kumppanuussopimukseen. Hän kuvaa yhteistyötä tiiviiksi ja hyväksi.

– Samiedu tietää konepajan tarpeet ja ennakoi ne. Laadimme muun muassa yhdessä vuosittaiset koulutussuunnitelmat. Aika moni meillä koulutussopimuksella ollut opiskelija jatkaa oppisopimuksella ja myöhemmin työntekijänä.

Taidot karttuvat parhaiten aidoissa työtehtävissä

Saku sanoo, että työelämässä tapahtuva oppiminen sopii hänelle erittäin hyvin. Hän on tyytyväinen, että opettajat kannustavat jo opintojen alkuvaiheessa menemään harjoittelujaksoille työpaikoille.

– Koulussa opiskellaan teoriaa ja perustaitoja, jonka jälkeen porukka lähetetään käytännön töihin.

Konepajalla on panostettu opiskelijoiden turvallisuuteen ja työhön perehdyttämiseen. Eri osastoilla on Samiedun kouluttamia työpaikkaohjaajia, jotka varmistavat oppimisen.

– Käymme Samiedun kanssa läpi opintosisällöt ja sen, miten sisällöt saadaan toteutettua käytännön harjoitteluissa. Tavoitteena on, että opiskelijan valmiudet itsenäiseen työskentelyyn eri vaiheissa kehittyvät toistojen myötä, Ari toteaa.

Vaikka automaatio on nykypäivää konepajallakin, Saku kertoo pitävänsä enemmän perinteisestä käsillä tekemisestä. Huoltoliiketoiminnan valmistuspäällikkö Jarmo Nuopponen vakuuttaa, että sellaisillekin tekijöille riittää töitä.

– Huoltovalmistusyksikössä iso osa huoltotöistä tehdään edelleen käsin, sillä yksikössä korjataan ja huolletaan loppuasiakkaan huoltokierrossa olevia laitteita. Työ on monipuolista, ja sen myötä on tarvetta moniosaajille.

Työnjohtaja Joni Ikäheimonen lisää, että automaatio on oikeastaan monipuolistanut konepajan työtehtäviä.

– Lisäksi automatisaation ja robotisoinnin myötä metalliala kiinnostaa myös naisia, sillä töiden fyysisyys on vähentynyt. Kaiken kaikkiaan työympäristö on muutoinkin tekijäystävällisempi kuin vuosia sitten.

”Eihän sitä tiedä, jos minustakin tulee joskus valkokypärä”

Konepaja on tehnyt koneistajaksi opiskelevaan Sakuun positiivisen vaikutuksen paitsi monipuolisena ja laadukkaana oppimisympäristönä myös työpaikkana.

– Konepaja on vakaa työnantaja, ja täällä on kilpailukykyiset palkat. Itse arvostan lisäksi paikan työilmapiiriä.

Toimiva vuorovaikutus Samiedun kanssa on konepajalle tärkeää, sillä päteville tekijöille riittää töitä. Investointien myötä konepajalla on tarvetta varsinkin levysepille ja CNC-koneistajille.

– Tähtäämme siihen, että ainakin osa opiskelijoista työllistyy konepajalle pitkäkestoisesti.

Pitkän työhistorian omaavat Joni, Jarmo ja Ari ovat nähneet miten konepajalla voi edetä ja rakentaa urapolustaan sellaisen kuin haluaa. Saku sanoo arvostavansa sitä, että konepaja näkee opiskelijat mahdollisina työntekijöinään.

– Haluan ehdottomasti suorittaa loputkin harjoittelujaksot täällä. Näen tulevaisuuteni alalla, ja jos hyvin käy, saan töitä konepajalta. Ja eihän sitä tiedä, jos minustakin tulee joskus valkokypärä.

Jaa artikkeli