Hieronnan erikoisammattitutkinto

Nosta osaamisesi uudelle tasolle! Hieronnan erikoisammattitutkinto tarjoaa sinulle oivan mahdollisuuden kehittää itseäsi ja ammattitaitoasi. Opiskele koko tutkinto tai poimi itseäsi kiinnostavia tutkinnon osia. Voit suuntautua joko urheiluhieronnan osaamisalaan tai lymfahieronnan osaamisalaan oman kiinnostuksesi mukaisesti. 

Urheiluhieronnan opiskelu antaa sinulle ammattitaidon arvioida urheilijan lihashuollon tarpeita osana urheilijan harjoittelua. Opit laatimaan urheilijoille lihashuollon suunnitelmia ja toteuttamaan lihashuoltoa suunnitelman mukaisesti.

Lymfahieronnan opinnot kasvattavat ymmärrystäsi siitä, että hyvin toimiva elimistön nestekierto on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Koulutus antaa sinulle taidot ja työkalut elimistön nestekierron ylläpitämiseen. Opit hyödyntämään työssäsi nestekiertoa edistäviä hierontatekniikoita, peitinkalvojen käsittelyä sekä kinesioteippauksia ja kompressiosidoksia.

Koulutuksen jälkeen pystyt auttamaan ihmisiä myös erilaisissa ylä- ja alaraajojen tai niska-hartiaseudun ja pääalueen kiputiloissa. Opit helpottamaan potilaan oloa niin klassisen hieronnan, mobilisoinnin, lämpö- ja kylmähoitojen kuin TENS-hoitojenkin avulla. Voit myös perehtyä peitinkalvojen kiehtovaan maailmaan. Tällöin tutuiksi tulevat niin faskiat kuin triggerpisteetkin. Opit kuinka faskioita käsittelemällä voit parantaa ihmisen toimintakykyä ja hoitaa kiputiloja.

Koulutuksen sisältö

Hieronnan erikoisammattitutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Voit opiskella meillä kahta osaamisalaa: lymfahieronnan osaamisala, tutkintonimike lymfahieroja (EAT) tai urheiluhieronnan osaamisala, tutkintonimike urheiluhieroja (EAT).

Voit opiskella koko tutkinnon tai poimia itseäsi kiinnostavia tutkinnon osia.

Urheiluhieroja EAT, urheiluhieronnan osaamisala:

Pakollinen tutkinnon osa

 • Urheilijan lihashuolto, 45 osp

Valinnaiset 1 

 • Yläraajakipuisen potilaan toimintakyvyn edistäminen, 45 ops
 • Alaraajakipuisen potilaan toimintakyvyn edistäminen, 45 osp

Valinnaiset 2

 • Niska-hartiaseudun ja pään alueen kipupotilaan toimintakyvyn edistäminen, 45 osp

Valinnaiset 2 tutkinnon osista voidaan korvata yksi tutkinnon osa tunnustamalla tutkinnon osa tai osia toisesta erikoisammattitutkinnosta 45 osp laajuisesti. Tutkinnon osa tai osia valmennuksen erikoisammattitutkinnosta, vanhustyön erikoisammattitutkinnosta, mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta tai kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnosta enintään 45 osaamispisteen laajuisesti.

Lymfahieroja EAT, lymfahieronnan osaamisala:

Pakollinen tutkinnon osa

 • Elimistön nestekierron edistäminen ja ylläpitäminen manuaalisilla hoidoilla, 45 osp

Valinnaiset 1 

 • Peitinkalvojen hieronta potilaan toimintakyvyn edistämisessä, 45 osp
 • Kipupotilaan toimintakyvyn edistäminen, 45 osp

Valinnaiset 2 

 • Niska-hartiaseudun ja pään alueen kipupotilaan toimintakyvyn edistäminen, 45 osp

Valinnaiset 2 tutkinnon osista voidaan korvata yksi tutkinnon osa tunnustamalla tutkinnon osa tai osia toisesta erikoisammattitutkinnosta 45 osp laajuisesti. Tutkinnon osa tai osia valmennuksen erikoisammattitutkinnosta, vanhustyön erikoisammattitutkinnosta, mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta tai kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnosta enintään 45 osaamispisteen laajuisesti.

Lue tarkemmat kuvaukset tutkinnon sisällöistä tutkinnon perusteista.

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina. Kuhunkin tutkinnon osaan sisältyy keskimäärin neljä 3-4 päivän mittaista lähiopetusjaksoa.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella tai yrittäjän oppisopimuksella sekä koulutussopimuksella.

Kenelle koulutus sopii

Koulutus on tarkoitettu hierojan tai hieronnan ammattitutkinnon suorittaneille henkilöille tai vastaavat tiedot ja taidot omaaville.

Kutsumme kaikki hakijat haastatteluun.

Koulutuksessa sovelletaan säännöksiä tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä.

Hinta

Koulutuksen opintomaksu on 250 € / koko tutkinto tai 150 € / yksittäinen tutkinnon osa. Mikäli suoritat peräkkäin tai yhtä aikaa useita tutkinnon osia opintomaksu on maksimissaan 250 €.

Oppisopimuksella koulutus on maksuton.

Kun opiskelet meillä tutkintoa tai tutkinnon osaa Samiedun tarjoamat lupa- ja korttikoulutukset ja -testit ovat sinulle maksuttomia.

Suoritettuasi ammatillisen tutkinnon voit hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä, mikäli täytät muut stipendin myöntämisen edellytykset. Lue lisää Työllisyysrahaston sivuilta.

Hakutiedot

Voit hakea lymfahieronnan osaamisalaan. Opinnot alkavat seuraavan kerran tammikuussa 2025.

Hakemuksia ei käsitellä kesällä 7.6.-4.8.2024 välisenä aikana.


Osaan jo!

Mikäli olet hankkinut tutkinnon perusteiden mukaisen osaamisen jo, voit hakeutua suoraan näyttöön, jossa osoitat ammattitaitosi.

Täytä hakulomakkeen tiedot huolellisesti. Hakeutuessasi suoraan näyttöön tunnistamme aiemmin hankkimasi osaamisen soveltuvia ja monipuolisia menetelmiä hyödyntäen. Arvioimme, onko sinulla riittävän kattava osaaminen, jonka perusteella sinut voidaan ohjata suoraan näyttöön. Lisäksi saat tietoa siitä, minkälaisia terveydentilaa koskevia vaatimuksia ja muita edellytyksiä tutkinnon tai koulutuksen suorittamiseen liittyy.

Valinnan jälkeen sinulle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa suunnitellaan näytöt, joissa voit osoittaa osaamisesi.


Opiskelu on aina hyvä idea!

 • Jatkuvassa haussa voit hakea opiskelemaan ympäri vuoden.
 • Voit aloittaa opinnot, kun koulutusta on seuraavan kerran tarjolla. Osaan koulutuksista voit aloittaa opinnot lähes joka kuukausi.
 • Voit opiskella koko tutkinnon, yksittäisen tutkinnon osan tai vieläkin pienemmän osan, eli hankkia uutta osaamista juuri sen verran kuin tarvitset.
 • Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma – ja opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa.

Mitä sinä haluaisit osata?