Hoiva-avustaja 60 osp
Haluatko tehdä työtä, jossa huolehdit lähimmäisen hyvinvoinnista? Hanki itsellesi osaamista, jolle on kysyntää, sillä ikärakenteen muutos luo kysyntää ammattitaitoiselle ja koulutetulle henkilöstölle hoiva-alalla.
Hoiva-avustajana toimit avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa hoiva- ja palvelutaloissa tai kotihoidossa. Työtehtäväsi liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen kuten esimerkiksi peseytymisessä ja ruokailussa auttamiseen, siivoamiseen ja asiointeihin.
Koulutuksen sisältö
Hoiva-avustaja-koulutus antaa perusosaamista hoidosta ja huolenpidosta sekä toimintakyvyn vahvistamisesta painottuen erityisesti iäkkäisiin asiakkaisiin.
Koulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Koulutus muodostuu kolmesta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tutkinnon osasta, joiden suorittaminen on edellytys hoiva-avustajan tehtävissä vakinaisesti toimiville. Koulutus ei johda tutkintoon.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon uudistumisen myötä myös hoiva-avustajien opintokokonaisuudet uudistuivat 1.8.2024. Hoiva-avustajan välittömän asiakastyön tehtävien osaamisvaatimuksia vastaavat tutkinnon osat ovat jatkossa:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osp
Aikaisempien vaatimusten mukaisesti kouluttautuneiden hoiva-avustajien ei tarvitse kouluttautua uudelleen.
Opintojen toteutustapa
Opinnot toteutetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti lähiopintoina. Opinnot sisältävät opiskelua oppilaitoksessa, verkossa sekä työelämässä.
Oppisopimus
Opinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimusta varten sinulla tulee olla alan työpaikka, jossa työaikasi on vähintään 25 tuntia viikossa, työehtosopimuksen mukainen palkka sekä työpaikan nimeämä työpaikkaohjaaja.
Oppisopimuksella oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Ennen oppisopimusta sinulle laaditaan yhteistyössä työnantajasi ja Samiedun kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Siinä sovitaan mm. työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta, lähiopinnoista oppilaitoksessa sekä verkko- ja muista etäopinnoista. Lähiopintojaksoja on opintojen vaiheesta riippuen noin 2-4 viikon välein.
Kenelle koulutus sopii
Kaikille sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille.
Kaikki koulutukseen hakeutuvat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja arvioi hakijan ohjaamisesta soveltuvuuskokeeseen ennen koulutuksen aloitusta. Mikäli hakija ei osallistu soveltuvuuskokeeseen tai saa siitä 0 pistettä, hän ei voi tulla valituksi kyseiseen tutkintoon. Soveltuvuuskoe on hakijalle maksuton.
Soveltuvuuskoe järjestetään Pohjolankadun kampuksella, Pohjolankatu 4-6, Savonlinna. Soveltuvuuskokeiden ajankohdat vuonna 2024: 8.10. ja 10.12.
Soveltuvuuskoe alkaa klo 9.00. Varaathan aikaa koko päivän. Soveltuvuuskokeet järjestetään yhteistyössä Suomen Psykologikeskuksen kanssa.
Koulutuksessa sovelletaan säännöksiä tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä.
Hinta
Koulutus on maksuton.
Hakutiedot
Koulutus alkaa seuraavan kerran 9.1.2025. Voit hakea siihen 2.12.2024 saakka.
Huom. Sinun tulee hakeutua koulutukseen vähintään viikko (7 vrk) ennen soveltuvuuskoepäivää.
Oppisopimuksella voit aloittaa opinnot joustavasti vuoden 2024 aikana. Jos sinulla on jo oppisopimustyöpaikka, hae oppisopimuskoulutukseen. Merkitse hakemukseen työpaikan yhteystiedot tarkasti, jotta voimme olla yhteydessä työpaikkaan.
Opiskelu on aina hyvä idea!
- Jatkuvassa haussa voit hakea opiskelemaan ympäri vuoden.
- Voit aloittaa opinnot, kun koulutusta on seuraavan kerran tarjolla. Osaan koulutuksista voit aloittaa opinnot lähes joka kuukausi.
- Voit opiskella koko tutkinnon, yksittäisen tutkinnon osan tai vieläkin pienemmän osan, eli hankkia uutta osaamista juuri sen verran kuin tarvitset.
- Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma – ja opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa.
Mitä sinä haluaisit osata?