22.04.2021

Lukio-opinnoista lisäpotkua ammattiopintoihin – Aleksi Malisesta hitsaaminen on siistiä hommaa

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Näin ajattelee savonlinnalainen Aleksi Malinen, joka hyödyntää mahdollisuutta opiskella samaan aikaan kahta eri tutkintoa.

Nuori mies opiskelee Samiedussa toista vuotta kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa levyseppähitsaajaksi. Samalla hän suorittaa Savonlinnan Lyseon lukiossa lukio-opintoja tavoitteenaan ylioppilastutkinto.

– Halusin opiskelemaan metallialaa, koska käsillä tekeminen ja kaikenlainen rakentaminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Toisaalta peruskoulu sujui mukavasti, joten ajattelin, että on ainakin hyvä kokeilla lukiota siinä rinnalla.

Mutta mennäänpä siihen käsillä tekemiseen ja hitsaamiseen. Aika monella on vielä mielikuva likaisissa haalareissa verestävillä silmillä pimeissä pajoissa työtä tekevistä hitsareista. Aleksi naurahtaa vertaukselle ja kuvaa hitsaajan työtä pikemminkin siistiksi sisätyöksi.

Hän tietää mistä puhuu, sillä takana on useita oppisopimuskoulutusjaksoja muun muassa prosessiteollisuudelle putkistoja valmistavassa SP-Stainless Oy:ssä.

– Nykyisin hitsaajien työtilat ovat huomattavasti siistimpiä. Samoin niissä on panostettu työergonomiaan ja turvallisuusasioihin. Hitsaajat käyttävät muun muassa raitisilmamaskeja, joten hitsauskaasujakaan ei tarvitse hengittää.

Tekemällä oppiminen on mielekästä

Aleksin ammatilliset opinnot ovat vähän yli puolessa välissä. Suoritettuna on jo pakolliset tutkinnon osat eli asennus- ja automaatiotyöt, valmistustehtävissä toimiminen sekä hitsaus- ja levytyöt ja joitakin valinnaisia tutkinnon osia. Hän kuvaa opiskelua Samiedussa erittäin käytännönläheiseksi.

– Luokassa en muista viettäneeni juurikaan aikaa. Oppiminen tapahtuu käytännössä koulun metallihallissa ja sitten myöhemmin yleensä työpaikoilla työssäoppimisjaksoilla tai oppisopimuskoulutuksena.

Aleksi on tyytyväinen löydettyään sopivan oppisopimustyöpaikan, jossa hän on suorittanut muun muassa työssä vaadittavat hitsaajan pätevyyskokeet.

– Sekin on iso etu, että oppisopimusjaksolta opiskelija saa myös palkkaa.

Aleksi korostaa, että levyseppähitsaajan koulutus sisältää paljon muutakin kuin hitsaamista, kuten erilaisten metallialan työvälineiden käyttöön perehtymistä. Kone- ja tuotantotekniikan opiskeluun kuuluvatkin hitsauslaitteiden ja levyntyöstökoneiden ohella muun muassa sorvi, jyrsin sekä tietokoneohjatut työstökoneetkin.

– Valinnaisista tutkinnon osista olen ottanut kuitenkin hitsaukseen liittyviä opintoja.

Hitsaajan työtä Aleksi kuvaa monipuoliseksi. Tulevaisuuden työpaikka voi olla esimerkiksi konepajassa, telakalla tai autonvalmistuksessa. Hän suosittelee alaa sellaisille, jotka tykkäävät tehdä töitä käsillään.

– Rauhallisuuttakin on löydyttävä, sillä hitsaaminen vaatii keskittymistä. Oikeastaan hitsaaminen on rauhoittavaa hommaa.

Kaksoistutkinto on satsaus tulevaisuuteen

Kaksoistutkinnossa Aleksia motivoi se, että opinnoissa voi yhdistää ammatillisten opintojen käytännön tekemistä lukion yleisopintoihin.

– Opiskelu tällä systeemillä on vaihtelevaa. On mukavaa, kun pääsee lukiolla vietetyn jakson jälkeen tekemään töitä.

Ainakaan toistaiseksi Aleksi ei ole kokenut kaksoistutkinnon suorittamista stressaavaksi, sillä Samiedu pystyy joustamaan lukion kurssien suhteen hienosti ja yhteistyö oppilaitosten välillä toimii.

– Opo pitää huolen siitä, että kummankin koulun opinnot sijoittuvat ajallisesti oikeisiin kohtiin. Yhdessä opon kanssa sovitaan, mitä kulloinkin on parasta tehdä. Tietysti itsekin pitää olla hereillä ja kysellä asioista. Myös oppisopimustyöpaikka huomioi lukio-opinnot.

Aleksi uskoo, että kaksoistutkinnosta tulee olemaan hyötyä, sillä sen myötä hän saa työllistävän ammatin sekä ylioppilastutkinnon, joka tuo lisäarvoa jatko-opintoja ajatellen.

– Ja onhan se eri asia jatkaa halutessaan saman alan opintoja, kun tietää jo käytännössä, mistä on kyse.

Jaa artikkeli