20.04.2022

Maalariopiskelijoiden asiakastyö asunto-osakeyhtiö Kyrönlinnassa kestää katseet

Asunto Oy Kyrönlinnan hallituksen puheenjohtaja Esa Pekkinen ja hallituksen jäsen Marja Mustonen esittelevät taloyhtiön yhteisiä tiloja, joissa meidän rakennusmaalauksen osaamisalan opiskelijamme ovat tehneet korjausmaalauksia viime vuoden syyskuusta alkaen. Työn on määrä valmistua kevään aikana.

– Taloyhtiön yhteisten tilojen maalaus alkoi olla ajankohtainen. Mieleeni tuli, että urakkaan voisi kysyä tekijöitä Samiedulta. Idea esiteltiin ensin hallitukselle, ja kun yhtiökokouksessa löytyi sille kannatusta, lähdin viemään projektia eteenpäin Samiedussa pintakäsittelyalaa opettavan Pasi Vilpposen kanssa, kertoo oppilaitoksen suuntaan yhteydenpitoa hoitava Mustonen.

Asunto Oy Kyrönlinna käsittää yhden talon, jossa on kaksi rappua ja 24 huoneistoa. Huhtikuun puolessa välissä kummankin rappukäytävän sekä häkkivarastojen seinät ovat saaneet uudet maalipinnat. Työn alla on vielä kellarikerroksessa sijaitsevien pesu- ja kuivaushuoneen seinät. Tiloihin johtavan käytävän lattia hohtaa jo uutuuttaan.

Mustonen ja Pekkinen sanovat, että taloyhtiön väki on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön ja työnjälkeen. Myös värivalinnat tehtiin opiskelijoiden ehdotusten pohjalta.

– Kaikki asukkaat saivat äänestää suosikkiaan käytävien pää- ja tehosteväriksi, Pekkinen ja Mustonen kertovat.

Aito työkohde on paras oppimisympäristö

Vilpponen sanoo, että Kyrönlinna on ollut erittäin hyvä oppimisympäristö pintakäsittelyalan perustutkinnossa maalariksi opiskeleville opiskelijoille.

– Opiskelija on voinut suorittaa täällä halutessaan tapetointia lukuun ottamatta kaikki muut rakennusten korjausmaalauksen tutkinnon osaan kuuluvat opinnot.

Kyrönlinnassa on työskennellyt pääasiassa kaksi kolmen hengen opiskelijaporukkaa, joista kummallakin on ollut vastuullaan oma rappukäytävänsä.

–  Kaikkiaan kohde on tarjonnut töitä kymmenelle opintojen eri vaiheessa olevalle opiskelijalle. Näyttöjä tähän mennessä on antanut seitsemän opiskelijaa, Vilpponen summaa loppupuolella olevaa projektia.

Vuonna 2020 opinnot aloittanut ruokolahtelainen Risto Juhola on yksi projektiin osallistuvista opiskelijoista. Hän sanoo, että aito työkohde on paras mahdollinen oppimisympäristö tulevaisuutta ajatellen.

– Tämä antaa käsityksen siitä, mitä työ tulee oikeastikin olemaan. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä aikaa sisäistää asiat rauhassa, ja opettajat ohjaavat työntekoa.

Vilpponen muistuttaa, että asiakastyössä opiskelija saa kokonaiskuvan oman alansa työstä: se on paljon muutakin kuin varsinainen työsuoritus.

– Kyse on palveluammatista, johon kuuluu muun muassa kommunikointitaidot sekä vastuun ottaminen työhön liittyvästä tiedottamisesta. Samoin työmaan siistinä pitäminen on osa työtä.

Asiakastyöt hyödyttävät kaikkia osapuolia

Vilpponen kertoo, että asiakastöitä on tarjolla tasaiseen tahtiin. Tärkein kriteeri työn vastaanottamiselle on se, että asiakas ymmärtää tekijöiden olevan opiskelijoita, ei ammattilaisia.

– Oppilaitosta ei voi verrata urakoitsijaan. Opiskelijoille asiakastyö on aina oppimistilanne, jolle on annettava aikaa. Jonkin verran joudumme kohteita karsimaan, mutta aina kannattaa ottaa yhteyttä. Esimerkiksi yksiöitä ja kaksioita otamme erityisen mielellämme tehtäväksi.

Aiemmin metallialan töitä tehnyt Juhola toivoo, että myös työelämässä annettaisiin enemmän aikaa ammattitaidon kartuttamiseen.

– Kokemuksen myötä sitten tekeminenkin nopeutuu, mutta ihan hetkessä se ei käy.

Pekkinen sanoo, että Kyrönlinnan asukkaille Samiedun toimintaperiaate on ollut selvä alusta saakka. Hän toteaa, että yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia.

– Taloyhtiömme on säästänyt opiskelijatyönä teetetyssä maalaussaneerauksessa selvää rahaa.

Mustonen lisää, että myös isännöitsijä Henri Immonen on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten hienosti projekti on edennyt.

– Hänellä on jo uusi kohde maalariopiskelijoille tiedossa. Ja kyllä meilläkin saattaisi olla ulkomaalaukselle tarvetta.

Jaa artikkeli