25.03.2022

Markosta tulee esitys- ja teatteritekniikan ammattilainen

Koulutusyhteistyömme Riihimäen nuorisoteatterin kanssa kantaa hedelmää

– Taide ja kulttuuri ovat kiinnostaneet minua aina, ja tässä kohtaa elämääni päätin tehdä juuri sitä, mitä huvittaa. Lisäksi minua houkutteli mahdollisuus suorittaa ammattitutkinto työssä oppimalla.

Näin kertoo riihimäkeläinen Marko Häkkinen, 50, joka opiskelee Samiedussa esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkintoa. Käytännössä kaikki opiskelu tapahtuu kuitenkin Riihimäen Nuorisoteatterissa, jonka kanssa aloitimme koulutusyhteistyön viime vuoden maaliskuussa.

– Samiedu on kouluttaja, ja Riihimäen Nuorisoteatteri on koulutuspaikka, jossa opiskelu tapahtuu oikeissa käytännön projekteissa.

Marko kuuluu opiskelijoihin, jotka aloittivat ensimmäisten joukossa esitys- ja teatteritekniikan opiskelun uudenlaisella mallilla.

– Minusta on todella hienoa olla pioneerina mukana raivaamassa tietä tuleville opiskelijoille. Systeemi on jo nyt upea, mutta ajan myötä siinä on mahdollisuuksia muuntautua vaikka mihin.

Lavasteet ja valaistus kiinnostavat eniten

Sitä, että Marko päätyi opiskelemaan esitys- ja teatteritekniikkaa, voi pitää onnekkaana sattumana. Hän kuuli tutkinnosta ollessaan syksyllä 2020 nuorisoteatterissa työssäoppimisjaksolla Hyrian ammattioppilaitoksesta, jossa hän opiskeli media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa.

–  Eräänä perjantaina koko nuorisoteatterin väki kutsuttiin koolle, ja rehtori Kira Boesen kertoi uudesta koulutuksesta, ja se kiinnosti minua heti.

Marko opiskeli vielä viime vuoden toukokuussa samanaikaisesti molemmissa oppilaitoksissa, kunnes valmistui Hyriasta. Myös tämän tutkinnon suhteen hänellä on pullat hyvin uunissa, ja valmistuminen häämöttää.

– Tutkinnon suorittaminen kestää yleensä kaksi vuotta, mutta olen ollut erittäin aktiivinen opiskelija ja lisäksi olen saanut hyväksilukuja Hyrian opinnoista.

Esitys- ja teatteritekniikassa Markoa kiinnostavat eniten lavasteet ja valaistus sekä eri materiaalien hallinta.

– Olen päässyt tekemään jo muutamaan näytelmään lavasteet kokonaan. Seuraavana on vuorossa valoihin ja ääneen liittyviä projekteja. Haluan opetella myös teatterinuken tekemistä, johon liittyen minulla on suunnitelmiakin.

Loistavat opettajat ja oppimisympäristö

Riihimäen Nuorisoteatteri tarjoaa upeat puitteet esitys- ja teatteritekniikan opiskelulle, mutta yhtään huonommaksi ei Markon mukaan jää Samiedun opettajatiimi, jota hän luonnehtii sanalla loistava. Teatteritekniikan vastuuopettajana toimii teatteritekniikan lehtori Anne Peltonen. Opiskelijoita ohjaavat lisäksi taitovalmentajat skenografi Tua Hautamäki ja artesaani Janne Junttanen – muun muassa.

– Ääniin ja valoon liittyvää tekniikkaa ohjaa kaksi huippua, Jukka Kuronen ja Juho Taipale. Ylipäätään opettajat ja ohjaajat muodostavat rautaisen ammattilaisten yhteistyön. Myös me opiskelijat jaamme osaamisemme ja opetamme toisiamme. Meillä on mahtava porukka ja uskallamme pyytää ja tarjota apua tarpeen tullen.

Marko pohtii, että koulutusyhteistyö on vastannut alalla olevaan osaamistarpeeseen ja vienyt samalla nuorisoteatteria ammattimaisempaan suuntaan.

– Kun tuotantoa valmistetaan, päämääränä on, että kaikki tekevät sitä ammattimaisella asenteella.

Marko kannustaa muitakin esitys- ja teatteritekniikasta kiinnostuneita rohkeasti hakemaan koulutukseen. Hän vakuuttaa, että avoimessa yhteisössä jokainen saa toteuttaa itseään ilman pelkoa.

– Tämä ala sopii sosiaaliselle ihmiselle, joka tulee toimeen ihmisten kanssa ja tykkää toimia osana ryhmää. Töitäkin riittää, jos on valmis liikkumaan eri projektien perässä.

Esitys- ja teatteritekniikan ammatillinen koulutus Riihimäen Nuorisoteatterissa

Vuosittainen toteuttava esitysohjelmisto pitää sisällään laaja-alaisesti teatteritaiteen eri muotoja ja mahdollistaa teatteritekniikan opiskelijoille monipuolisen, turvallisen, ohjatun oppimiskokemuksen teatterin ammattilaisten kanssa, Samiedun opettajien ja ohjaajien opastuksella.

Tuotantojen myötä opiskelijat pääsevät oppimaan lavasterakentamisen, tarpeiston valmistamisen, ääni- ja valotekniikan rinnalla esim. nuken rakentamista, naamioiden valmistamista tai maskeerausta eri tekniikoilla ja tyylilajeilla.

Koulutuksen yhteistyössä tehdään yhteistyötä myös talon ulkopuolelle. Ulkopuolisista oppimisympäristöistä erittäin antoisaksi on muodostunut koulutuksen myötä käynnistänyt yhteistyö Lavasteverstas Graniitin kanssa. Lavasteverstas Graniitti valmistaa lavasteita, tarpeistoa ja pukuja näyttämötaiteen eri osa-alueille, ja heidän tiloissaan opiskelijat pääsevät tutustumaan esimerkiksi metallitöihin sekä järeämpiin ammattitasonkoneisiin ja kalustoon.

Koulutuksen valintakriteerinä on aiempi toiminta tapahtuma-, esitys- tai teatteritekniikan tehtävissä tai muutoin hankittu riittävä pohjaosaaminen/ymmärrys vastaavista töistä. Tutkinnon suorittajat valitaan haastattelun perusteella.

Lisätietoja

Lumikki, kuvasarja neljästä eri esityksistä, kuva: Marko Häkkinen
Jaa artikkeli