06.10.2023

NY-yritys silottaa Timon tietä yrittäjäksi

Erilaisten rakennustöiden parissa jo pitkän tovin työskennellyt savonlinnalainen Timo Turtiainen, 27, haluaa työllistää itsensä nimenomaan yrittäjänä.

– Kokeilin yrittäjyyttä ensimmäisen kerran vuoden 2022 kesällä. Alku sujui hyvin, mutta syksyn tullessa työt vähenivät. Tajusin myös, että en tiennyt yrittämisestä oikeastaan mitään, joten lopetin yrityksen. Samiedun yrittäjyyttä painottava puualan koulutus ja haku siihen sattuivat hyvään saumaan, sillä olin päättänyt hakea aiheesta tietoa ja jatkaa yrittäjänä myöhemmin.

Timo aloitti opinnot tammikuussa. Jo maaliskuussa hän perusti Timpan-Remppa NY -nimisen yrityksen osana opiskelijoille tarjoamaamme Vuosi yrittäjänä -yrittäjyysohjelmaa.

– Yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levosen kanssa istuimme alas ja pyörittelimme ideaa. Varsinainen yrityksen perustaminen oli yllättävän helppo toimenpide. Nimeä jouduin pähkäilemään vähän pidempään.

Timon liikeideana oli tarjota asiakkaille ainakin alkuun rakennuspuolen peruspalveluja. Melko pian hän huomasi kuitenkin olevansa mukana isossa ikkunaprojektissa, jossa tarvittiin rakentamisen erikoisosaamista.

– Minulta kysyttiin halukkuutta tehdä mittatyönä ikkunaruudut ja karmit vanhaan 1940-luvulla rakennettuun puutaloon. Ikkunoita oli viittä eri kokoa. Minulla ei ollut kokemusta ikkunoiden tekemisestä eikä perinnerakentamisesta, mutta otin haasteen vastaan, kun opettajani Matti Huopalainen kannusti ja lupasi auttaa.

NY-yrittäjyys on tuonut itsevarmuutta

Timo sanoo, että Samiedun NY-yrittäjyysohjelma on ollut turvallinen tapa harjoitella yrittäjyyttä ja kartuttaa siihen liittyviä taitoja, kuten kirjanpitoa, hinnoittelua, laskuttamista ja markkinointia.

– NY-yrittäjänä toimin kuten tavallinen yrittäjä. Toisaalta tällä tavoin pääsen kokeilemaan yrittäjyyttä kevyemmin, kun minun ei tarvitse olla heti huolehtimassa sadasta eri asiasta yhtä aikaa. NY-yrittäjänä minulla ei ole esimerkiksi varsinaisia tulostavoitteita ja työni on arvonlisäverotonta, joten stressi kuukausittain täytettävistä alv-ilmoituksista jää pois.

NY-yrittäjyyden hyviin puoliin kuuluu Timon mukaan lisäksi se, että opettajat auttavat sekä asiakastöihin että yrittämiseen liittyvissä käytännön asioissa.

– Yhtään sellaista tilannetta ei ole tullut eteen, jota ei olisi saatu yhdessä ratkottua.

Timo sanookin, että NY-yrittäjyys on antanut hänelle huimasti lisää itsevarmuutta toimia yrittäjänä.

Se on opettanut myös arvostamaan omaa ammattitaitoa ja hinnoittelemaan työnsä oikein.

– Opiskeltavaa kuitenkin riittää kirjanpidossa ja markkinoinnissa, jotka molemmat ovat tahtoneet jäädä vähemmälle työnteon tiimellyksessä.

Ensi vuonna vuorossa oikea yrittäjyys

Timo pohtii tarkasti kysymystä, miksi juuri yrittäjyys tuntuu hänelle parhaimmalta tavalta tehdä työtä.

– Koen, että yrittäjänä hommat ovat omissa käsissäni. Vastuun vastapainoksi minulla on vapaus päättää kalenteristani ja siitä, mitä ja miten teen asiat. Se tuo lisää intohimoa työntekoon ja on palkitsevampaakin.

Yrittäjänä Timo haluaa varmistua siitä, että töitä olisi tasaisesti ympäri vuoden. Syksyllä hän aikookin paneutua opinnoissaan sisustusrakentamiseen, johon liittyviä töitä on tarjolla talvellakin.

– Yleisesti ottaen korjausrakentaminen työllistää tällä seudulla enemmän kuin uudisrakentaminen. Isoilla rakennusfirmoilla ei ole usein aikaa pienimmille projekteille. Siinä on tällaiselle yksinyrittäjälle selkeä markkinarako olemassa.

Timo on kaavaillut valmistuvansa vuoden vaihteessa, jonka jälkeen on vuorossa oikea yrittäjyys.

– Yrityksen nimestä putoaa NY, mutta muuten nimi pysyy samana. Sitä en ole vielä päättänyt, onko yritysmuoto toiminimi vai osakeyhtiö.

NY-yrittäjyysohjelma on jatkossa NYT-yrittäjyysohjelma. NYT aloitti toimintansa 1.6.2023, kun Talous ja nuoret TAT ja Nuori Yrittäjyys ry yhdistivät toimintansa.

Jaa artikkeli