Olli Hanskin ura Samiedussa on ollut myötätuulten siivittämä

Vuosi 1984 on jäänyt vahvasti mieleeni kahdestakin syystä. Kyseisenä vuonna media uutisoi, kuinka yli kymmenen vuoden kehitystyön jälkeen ensimmäinen kännykkä saatiin kauppojen hyllyille. Hinnankin muistan, kännykän saattoi ostaa reilulla 30 000 markalla.

Samaisena vuonna silloisen Savonlinnan ammattikoulun rehtori Bertel Heinonen otti minuun yhteyttä ja pyysi tuuraajaksi veneenrakennuksen opetukseen. Tästä yhteydenotosta miehen mielessä alkoi kytemään ajatus: josko sitä opettajaksi isona. Siitä alkoikin lähes 40-vuotinen urani nykyisessä Samiedussa.

Niin kuin kännykät, myös allekirjoittaneen ammatillinen ja pedagoginen osaaminen ovat kehittyneet noista ajoista. Työura on tarjonnut mieleenpainuvia hetkiä, joista riittää muisteltavaa myös pian alkavilla eläkepäivilläni.

Veneitä aina Kultarantaa myöten

1980-luvulla koulutuksia ja oppilaitosta ei juurikaan mainostettu. Nuoria riitti hyvin ja tarvittava määrä valittiin pääsykokeilla. Seuraavan vuosikymmenen loppupuolella alettiin aktiivisemmin tekemään markkinointia muun muassa alan messuilla. Veneenrakennusalan koulutuksen harjoitustöitä vietiin messuille eri puolille Suomea. Messujen myötä tuli tutuksi yhteiskunnan vaikuttavia tahoja, kuten pääministeri Paavo Lipposen pariskunta sekä Rauramot ym. Veneitä valmistettiin tilauksesta heille ja muillekin merkkihenkilöille.

Olimme opiskelijoiden kanssa nuorten kädentaitojen merkityksen puolesta kyläreissulla presidentti Tarja Halosen luona Kultarannassa kesällä 2004. Luovutimme presidentille kahden 17-vuotiaan opiskelijatytön veistämän savolaismallisen puusoutuveneen.

Koesoutu Kultarannassa. Presidentti Tarja Halonen soutaa, ja puoliso, tohtori Pentti Arajärvi pitää perää. Keskellä istuu Maura, toinen veneen veistäneistä opiskelijoista.

Vanha sanonta kuuluu, että ”se ei oo mittään, jos ei oo ollut pappia kyydissä”. Piispan ja Mikkelin pappiseurakunnan kanssa olimme vuonna 2015 kastajaissoudulla kesäisenä sunnuntaina. Alla meillä oli Samiedun veneopiskelijoiden valmistama kahdeksan metrinen perinnevene.

Kastajaissoudulla Mikkelissä.

On ollut kunnia saada osallistua erilaisiin veneiden luovutustilaisuuksiin ja edustaa ammatillista koulutusta Ammattiopisto Samiedussa. Pitkän Samiedu-urani salaisuus on ollut mielekäs työ ja hyvä työyhteisö. Vaikka vastatuultakin on välillä ollut, aina se myötätuuli on lopulta tullut ja puhaltanut vastoinkäymiset unholaan.

Kiittäen ja hyvää jatkoa toivottaen,
Olli Hanski
lehtori, vene- ja puuala