11.01.2023

Osaavaa työvoimaa tapahtuma-alalle;
täsmätaitoja lyhyiden koulutusten avulla

Tapahtuma-alalla on kova työvoimapula, ja tätä tarvetta vastaamaan olemme Osaavaa työvoimaa tapahtuma-alalle -hankkeessa rakentaneet kevyemmin ja kohdennetusti opiskeltavia tutkinnon osan osia. Alan ammattilaiset jakavat osioissa omaa osaamistaan vuosien kokemusten tuomalla tiedolla. Opiskelijat saavat käytännön vinkkejä itse työhön ja työhön valmistautumiseen. Osiot on jaettu selkeästi ja suunnattu aina tiettyyn osa-alueeseen, jotta opiskelijat saavat juuri sen tiedon, mitä tarvitsevat.

Keväällä 2023 verkkoon avautuu kaksi kokonaisuutta:

  • Esihenkilönä toimiminen kausityöläisille (verkkototeutus)
  • Ulkoilmatapahtuman infra, tekninen suunnittelu ja toteutus (1 lähipäivä + verkko)

Syksyllä 2023 verkkoon avautuu kolmas kokonaisuus:

  • Tapahtuman ravintolapalveluiden suunnittelu, toteutus ja esihenkilönä toimiminen (1 lähipäivä + verkko)

Koulutus on suunnattu tapahtumatuottajille, tapahtuma-alaa opiskeleville, alan töistä kiinnostuneille sekä lisäkoulutukseksi jo alalla toimiville henkilöille. Opiskelija ei tarvitse aiempaa koulutusta tai kokemusta osallistuakseen koulutukseen. Koulutusten laajuudet tarkentuvat vielä.

Kurssien suorittaminen ja arviointi

Opiskeltavat osaamiset sisältyvät Tapahtuman tuottaminen ja toteuttaminen 55 osp.:n kokonaisuuteen. Kurssit ovat tutkinnon osan osia, joten suoritettava osio ei ole mitattavissa osaamispisteissä. Kokonaisuudet arvioidaan lopputentillä, josta saa arvosanan hyväksytty / hylätty tai suorittamalla osioihin liittyvät tehtävät.

Kurssien sisältö on suunniteltu yhdessä alan ammattilaisten kanssa, tukemaan uusien alalle tulijoiden osaamista, jakamalla käytännössä opittua tietoa. Tarkemmat kuvaukset ovat blogin lopussa.

Takana puoli vuotta kehittämistyötä

Puolisen vuotta hankkeen kanssa on kulunut todella nopeasti. Aloitin hankkeen kartoittamalla tapahtuma-alan ammattilaisilta millaista osaamista he kaipaisivat alalle paikkaamaan koronan myötä lähteneiden tekijöiden jättämää aukkoa.

Kokonaisuus on suunniteltu kolmen alalla toimivan kovan konkarin kanssa: Ville Koivisto, Kaisa Halmeenlaakso ja Tuomas Karppinen. Työ heidän kanssaan on ollut antoisaa, ja koulutusten sisällöt tulevat olemaan tosi hienoja.

Kysy lisää!

Terveisin,
Kati Palokangas

Jaa artikkeli

Esihenkilönä toimiminen kausityöläisille

Kurssin sisältö on tehty, jotta kausityöläisten kanssa toimivan vastuuhenkilön olisi helpompaa toimia työssään tapahtumissa. Osiossa keskitytään tapahtuman aikaiseen toimintaan.

Kurssin päätteeksi olet saanut työkaluja kausityöläisten kanssa toimimiseen. Saat vinkkejä niin esimiehenä toimimiseen kuin yllättäviin ongelmantilanteisiin tapahtumissa. Opit tuntemaan festivaaliorganisaation ja saat perustiedot festivaalin rakenteista. Saat vinkkejä perehdytykseen ja opit miten tärkeää selkeä perehdytys on.

Kurssin materiaalit on kerätty haastattelemalla useita alalla jo pitkään toimineita ammattilaisia, ja tietoa on koottu alan kirjallisuudesta. Kurssin toteutuksesta vastaa Kati Palokangas sekä turvallisuus osion sisällön suunnitteluun on osallistunut Tuomas Karppinen (Flow Festival).

qimof@FGB$Y@$k8%J83w5lGKati Palokangas toimii Itä-Savon koulutuskuntayhtymällä Tapahtuma -ja teatteritekniikan opettajakoordinaattorina. Kati vastaa uusien tapahtuma-alan tutkinnon osan osien suunnittelusta ja toteutuksesta. Ennen opettajakoordinaattorin virkaa Kati on toiminut 20 vuotta tapahtuma-alalla pääosin tuotannollisissa tehtävissä.

Tuomas Karppinen on suurtapahtumien tekniseen tuotantoon ja -suunnitteluun erikoistunut tapahtuma-alan ammattilainen. Urallaan Karppinen on työskennellyt lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä suurtuotannoissa projektijohdon ja teknisen tuotannon eri tehtävissä. Viime vuosina Karppinen on keskittynyt mm. Slushin tekniseen tuotantoon (2014-2019 Helsinki, Tokio, Shanghai) sekä (2015 alkaen) työskentelyyn Flow Festivalin teknisenä tuotantopäällikkönä vastuualueenaan esiintymislavat, niiden esitystekniikka sekä artistituotanto.

Niko Palokangas on kulttuurialan moniosaaja, jolla on kymmenen vuoden kokemus massatapahtumien aluetuotantojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä työnjohtamisesta. Nykyisin Palokangas toimii tuotantopäällikkönä House Of Olaf klubilla.

Ulkoilmatapahtuman infra, tekninen suunnittelu ja toteutus

Kurssilla käydään läpi aluetuotannon työvaiheita suunnittelusta toteutukseen. Aihealueita ovat mm. tapahtuma-alueen suunnittelu, toimivan tapahtuma-alueen teoria, suunnittelu-/piirtotyökalujen käyttö, tapahtuman luvitus ja viranomaisyhteistyö sekä tapahtuman turvallisuus.

Kurssin sisältö ja materiaalit on toteutettu yhteistyössä alalla pitkään toimineiden ammattilaisten kanssa. Kurssin toteutuksesta vastaa Ville Koivisto.

Ville Koivisto on tapahtumatuotannon parissa toimiva freelancer, erikoistumisalueenaan festivaalien ja suurtapahtumien tuotanto ja alue- sekä infratekninen suunnittelu. Viime vuosien projekteja ovat olleet Provinssi-festivaali (tuotantopäällikkö 2017->), Cheek – Valot Sammuu -konsertti, Ed Sheeran Malmin Lentoasemalla -konsertit, konsertit Helsingin Olympiastadionilla 2022 (Haloo Stadion!, Apulanta A30, Ed Sheeran, Bailantai).

Anniskelu- ja ravintolapalvelut yleisötapahtumissa

Tämän kokonaisuuden tavoitteena on hahmottaa ja ymmärtää tapahtuman ravintolapalveluiden turvallinen ja toimiva toteutus sekä ymmärtää eri työvaiheet suunnittelusta toteutukseen. Suoritettuasi tämän kurssin saat toiminnalliset eväät ravintolapalveluiden toteutukseen, esihenkilötyöskentelyyn ja asiakaspalvelutyöhön.

Kurssin sisältö ja materiaalit on toteutettu yhteistyössä alalla pitkään toimineiden ammattilaisten kanssa. Kurssin toteutuksesta vastaa Kaisa Halmeenlaakso.

Kaisa Halmeenlaakso on ravintola- ja tapahtuma-alan ammattilainen, jolla on monipuolinen työkokemus erilaisten yleisötapahtumien ja tuotantojen parissa. Kaisa työskentelee Helsingin Rock and Roll Oy:n palveluksessa ja on ollut mukana toteuttamassa anniskelu- ja ravintolapalveluita Suomen suurimmissa yleisötapahtumissa kuten Ruisrock, Tuska, Provinssi ja Pori Jazz.