13.09.2023

Quo vadis – minne menet?

”Quo vadis?”, on latinankielinen lentävä lause, joka tupsahti isoilla kirjaimilla eteeni harhaillessani tammikuussa Belgiassa Leuvenin vanhassa kaupungissa oikeaa ravintolaa etsien. Tarkoitus oli tavata hankekumppaneita neljästä muusta maasta CE4RT-hankkeen merkeissä. Tammikuu ja tuo kysymys ”Minne menet?” käynnisti myös suuremman pohdinnan siitä, minne oikein ollaankaan menossa.

Tällä rahoituskaudella EU rahoittaa vihreän siirtymän hankkeita, ja tämä on varsin hyvä linjanveto. Tarvitsemme vihreitä siirtymiä ja kestävyyttä. Matkailu on merkittävä elinkeino koko Euroopassa. Valitettavasti vuosien ajan se on ollut myös elinkeino, joka haastaa ekologisen ja sosiaalisenkin kestävyyden. Kaikki ovat kuulleet esimerkiksi Venetsian valtavista turistimassoista ja siitä, kuinka paikalliset ovat väsyneet tiet sekä arjen tukkiviin ihmisiin.

Keskiverto lomalainen tuskin on kovin paljon miettinyt lomaansa kestävyyden näkökulmasta. Uudistavan matkailun CE4RT-hanke on tuntunut minusta hyvältä ihan alusta saakka, koska hankkeen filosofiaan sisältyy paljon viisautta. Uudistava matkailu huomioi kattavasti koko matkailun ekosysteemin ja pyrkii minimoimaan matkailun aiheuttamat negatiiviset vaikutukset. Parhaimmillaan matkailija jättää kohteen paremmaksi kuin se oli ennen hänen vierailuaan.

Hankkeessa tuetaan pk-yrityksiä siirtymisessä kiertotalouteen perustuvaan ja uudistavaan matkailuliiketoimintamalliin. Kuusitoista hakijaa pääsee mukaan ohjelmaan. Tarjoamme kattauksen webinaareja, työpajoja, mentorointia sekä mahdollisuuden sertifikaattiin, kansainväliseen verkostoitumiseen ja Irlannin tai Islannin tutustumismatkaan. Kukin yritys saa 8000 €:n arvosta vouchereita, joilla kaikki tämä mahdollistetaan.

Samiedulla on kunnia olla mukana kansainvälisessä uudistavan matkailun yhteistyössä, joka koostuu matkailualan ja yrityspuolen toimijoista sekä koulutuksen järjestäjistä Irlannista, Islannista, Puolasta ja Alankomaista. Yhteistyöhankkeen kokonaisuutta koordinoi Munster Technological University Irlannista, ja Suomen osuutta koordinoi Samiedu.

Hankkeesta kiinnostuneet yritykset ovat kertomansa mukaan etsimässä syvempää merkitystä toiminnalleen. Ja niin se on – välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mihin suuntaan haluaa mennä. Merkityksellisyyden kokeminen on tärkeää ihmiselle, ja vastuu ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä on ihan meillä jokaisella.

Hankkeen budjetti on 1,2 miljoonaa euroa ja rahoittajana toimii EU:n COSME-ohjelma.

Jaa artikkeli