23.08.2021

Samiedu ja Sosteri hakevat yhdessä ratkaisua hoiva-alan työntekijäpulaan – rekrytointi oppisopimuskoulutukseen menossa

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa on huutava pula lähihoitajista. Samaan aikaan suoraan peruskoulusta Ammattiopisto Samiedun sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskelemaan hakeutuvien nuorten määrä on laskenut radikaalisti, tämän kevään yhteishaussa heitä oli vain neljä. Sosteri hakee tilanteeseen helpotusta rekrytoimalla lähihoitajaopiskelijoita Samiedun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa yhteistyössä järjestettävään oppisopimuskoulutukseen.

Sosterin hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiainen sanoo, että Samiedu ja Sosteri jakavat yhteisen huolen hoiva-alan osaajien riittävyydestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Sosteri kouluttaa oppisopimuksella lähihoitajia omiin tarpeisiinsa tässä laajuudessa.

– Saimme ajatuksen lähteä rekrytoimaan opiskelijoita Siun Sotelta, jossa vastaavaa mallia on käytetty menestyksekkäästi jo jonkin aikaa. Mahdollisuus aloittaa opinnot työnantajan kautta madaltaa monen ihmisen kynnystä hakeutua koulutukseen.

Myös Samiedun hyvinvointialan tiimipäällikkö Vesa Väänänen uskoo, että uudella tavalla toteutettu oppisopimuskoulutus houkuttelee hakijoita.

– Tämä on helppo polku hakeutua oppisopimuskoulutukseen, koska työpaikkaa ei tarvitse etsiä itse. Ylipäätään koulutuksen järjestäjänä meidän on mietittävä aktiivisesti erilaisia vaihtoehtoisia koulutusväyliä.

Ensimmäisessä pilottikokeilussa on tarjolla parisenkymmentä oppisopimustyöpaikkaa, joita voi hakea 27.8. saakka. Sosteri haastattelee kaikki hakijat, jonka jälkeen on vuorossa Samiedun soveltuvuuskoe. Hakuvaiheen läpäisseet aloittavat oppisopimuskoulutuksen loka-marraskuussa.

– Jos sopivia hakijoita on runsaasti, olemme valmiit rekrytoimaan opiskelijoita enemmänkin. Olemme myös varautuneet toisen ryhmän aloittamiseen tarvittaessa nopeallakin aikataululla, Tiainen sanoo.

Opiskelun aikainen palkka ja työn merkityksellisyys kiinnostavat

Sosterin haku on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Jo haastateltujen joukossa on muun muassa alanvaihtajia, jotka arvostavat oppisopimuskoulutukseen liittyvää taloudellista näkökulmaa.

– Oppisopimusopiskelija on työsuhteessa Sosteriin ja saa työstään palkkaa. Tämä on tärkeä asia varsinkin perheellisille opiskelijoille, samoin kuin se, että valmistuville on hoiva-alalla työtä takuuvarmasti tarjolla, Tiainen toteaa.

Hakijoista usealla on kokemusta asiakaspalvelutehtävistä esimerkiksi kaupan, matkailun tai kauneudenhoidon alalta, mitä Tiainen ja Väänänen pitävät hyvänä lähtökohtana lähihoitajaopinnoille. Molemmat ovat pistäneet ilahtuneena merkille, että on paljon vielä ihmisiä, jotka haluavat työskentelemään hoitoalalle.

– Hoitotyö on ihmisläheistä, merkityksellistä ja palkitsevaa. Sosterissa työtehtävissä on valinnanvaraa, ja jokaiselle löytyy varmasti se mieluisin yksikkö.

Väänänen muistuttaa, että Sosterilla on useita yksiköitä myös alueensa kyläkeskuksissa. Hän kannustaakin Kerimäellä, Punkaharjulla, Savonrannalla ja Enonkoskella asuvia hakemaan koulutukseen joukolla.

– Koulutuksen aikana tutustutaan monipuolisesti lähihoitajan työtehtäviin erilaisissa työyksiköissä. Maantieteellisesti laajalla alueella toimiva iso organisaatio tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden kouluttautua ammattiin myös hyödyntämällä oman asuinalueen toimipisteitä.

Monipuolista ohjausta työpaikalla, oppilaitoksessa ja verkossa

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelu tapahtuu pääosin työpaikalla. Oppilaitoksessa opiskelua on muutama päivä kuukaudessa. Samiedulla lähihoitajaopiskelijoiden käytössä on upouudet hoitotyön tilat. Väänänen sanoo, että opiskelussa hyödynnetään myös jatkuvasti kehittyvää verkkokoulutusympäristöä.

– Opiskelijoille annetaan riittävät digitaidot, joten verkko-opetusta ei kenenkään tarvitse pelätä tai jännittää.

Koulutuksen järjestäjänä Samiedun tehtävä on valvoa, että opiskelut etenevät ja opiskelija oppii työpaikalla kaikki tutkintovaatimukseen sisältyvät asiat. Osaaminen varmistetaan näytöillä ja teoriaopinnoilla.

– Työpaikalla opiskelijan tukena ja oppimista varmistamassa on jatkossa Samiedun opettajien lisäksi myös oma taitovalmentaja. Teoriaopinnoissa opiskelija saa opetusta ja ohjausta sosiaali- ja terveysalan opettajilta lähiopetuspäivinä sekä verkossa, Väänänen kertoo.

Sosterin puolelta opiskelijoiden ammatillisen kasvun tukena ovat työpaikkaohjaajat. He puolestaan saavat tukea opiskelijoiden ohjaukseen Xamkin kanssa toteutettavassa mentorointivalmennuksessa.

– Pyrimme turvaamaan opiskelijan myönteisen oppimiskokemuksen ja ohjauksen yhteistyössä kaikin tavoin. On tärkeää, että opiskelija kokee alusta alkaen olevansa tervetullut ja osa työyhteisöä, Tiainen sanoo.

Hae 27.8. mennessä!

Jaa artikkeli