03.02.2021

Samiedu tukee opiskelijan kasvua taitajaksi – Taitaja-kilpailun semifinalistit ovat valmiina kisaan

– Olen sen verran kunnianhimoinen, että olin heti mukana, kun kuulin opinnot aloitettuani mahdollisuudesta päästä Taitaja-kilpailuun ja valmennukseen. On pelkästään hyvä, kun jo opintojen alussa voi haastaa itseään, Ammattiopisto Samiedun sähköpuolen opiskelija Joel Kankaanpää,18, sanoo opiskelutovereidensa Jere Hyvösen, 18 ja Timi Turusen, 17, myötäillessä vieressä.

Samiedussa toista vuotta puusepäksi opiskeleva 26-vuotias Isto Niiranen puolestaan kertoo, että ei tyrmännyt asiaa, kun hänen opettajansa Matti Huopalainen pyysi harkitsemaan Taitaja-kilpailun huonekalupuuseppälajiin osallistumista.

– Matti ehdotti asiaa viime syksynä, ja sen jälkeen on treenattu kisoihin muun muassa tutustumalla aiempien kisojen tehtäviin ja CNC-koneen käyttöön.

Vuoden 2019 syksyllä opintonsa aloittaneet Kankaanpää ja Hyvönen valmistautuvat Taitaja-semifinaaliin toistamiseen, kun taas Niiranen ja Turunen ovat ensikertalaisia. Taitaja-kilpailun tavoitteet ovat samat kuin opiskelussa yleensäkin: oppia tekemään työt tiettyjen ammattikriteereiden mukaan. Kilpailuun valmistaudutaan opettajan valvonnassa mutta itsenäisellä työotteella.

– Opettajamme Pekka Kipinoinen on laittanut harjoitustehtävät ja ohjeet nettiin ja antanut sitten palautteen suorituksista. Tarvittaessa Pekka on jeesannut ja pitänyt huolen, että kenelläkään ei olisi ammattitaitoon liittyviä sokeita pisteitä, Hyvönen kuvailee valmennusta.

Turunen myöntää, että alussa valmennustehtävät tuntuivat haastavilta, mutta vähitellen tekeminen helpottui.

– Kun joutuu ratkomaan ongelmia itse ilman että opettaja on koko ajan neuvomassa, niin oppii nopeammin, Turunen arvioi.

Valmistautuminen on hauskaa ja kehittävää

Taitaja-kilpailuun valmistautuminen teetättää opiskelijalla hitusen enemmän töitä, mutta Hyvönen pitää satsausta sen arvoisena.

– Työnantajat arvostavat Taitaja-kisaa, ja sen kautta on mahdollista löytää jopa työpaikka.

Lisäksi kisa ja siihen liittyvä valmennus edistävät opintoja ja laajentavat osaamista.

Opiskelijat antavatkin tunnustusta opinahjolleen, joka tarjoaa Taitaja-kilpailun kaltaisia extra-mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen.

– Ehdottomasti olen tyytyväinen siihen, miten asiat täällä hoidetaan ja miten opiskelijaa tuetaan. Myös opiskeluilmapiiri on hyvä, Kankaanpää kiittelee.

Samiedun semifinalistit eivät isommin jännitä edessä olevaa koitosta. Hyvönen asettaa tavoitteeksi finaalipaikan, Kankaanpää ja Turunen pyrkivät mahdollisimman hyvään suoritukseen ja Niiranen tavoittelee rentoa ja omaa parasta suoritusta.

– Oma vahvuuteni on kädentaidot. Jos tehtävä edellyttää CNC-koneen käyttöä, voi jännitys nousta pintaan. Parhaani tietenkin yritän, Niiranen toteaa.

”Kisakonkarit” Hyvönen ja Kankaanpää kannustavat kaikkia ammatillista tutkintoa suorittavia opiskelijoita ottamaan rohkeasti osaa tuleviin kilpailuihin. Luvassa on mukavia hetkiä kannustavassa ja positiivisessa porukassa.

– Kyllä koko prosessissa opiskelija jää saamapuolelle. Ja onhan kilpailu tapahtumanakin hieno kokemus.

Kuvassa vasemmalta: Timi Turunen, Joel Kankaanpää ja Jere Hyvönen

Info

Samiedusta Taitaja-semifinaaliin osallistuu yhteensä kymmenen opiskelijaa. He kilpailevat sähköalan, kauneudenhoidon, leipuri-kondiittorin, kuljetus-logistiikan, metsäkoneen käytön ja huonekalupuusepän lajeissa. Koronasta johtuen semifinaalit järjestetään osallistujien omissa oppilaitoksissa helmikuun ensimmäisen viikon aikana. Tuomarointi hoidetaan oppilaitoksen puolesta. Suoritukset kuvataan Teamsin välityksellä, jotta kisan päätuomari voi tehdä niistä omat arviot. Oulussa toukokuussa pidettävään finaaliin valitaan semifinaaleista kahdeksan kustakin ammattitaitolajista. Taitaja on Suomen suurin vuosittain järjestettävä ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan alle 22-vuotiaiden ammattitaidon Suomen mestaruuksista 46 lajissa. Lajeista viisi on ikärajattomia, mikä mahdollistaa yli 22-vuotiaiden osallistumisen tapahtumaan.

Jaa artikkeli