29.11.2022

Teknologiatapahtumassa oli rautainen tunnelma

Pohjolankadun kampuksellamme oli tiistaina 22. marraskuuta hyväntuulista pöhinää. Kampuksen teknologiatapahtuma oli koonnut yhteen teknologia-alan yrityksiä, kouluttajia, opiskelijoita, peruskoululaisia ja muita alasta kiinnostuneita.

Samiedun lisäksi tapahtumassa oli esittelypisteet Xamkilla, Machine Toolilla, ANDRITZ Savonlinna Worksilla, Kempillä, Riitekillä ja Metsä Groupilla. Mikä parasta, monella esittelypisteellä kävijät pääsivät kokeilemaan käytännössä alan viimeisintä tekniikkaa, esimerkiksi hitsaussimulaattoria. Mukana menossa juontajan roolissa oli Biisonimafian valovoimainen Janne Kaperi.

Kyselykierros esittelijöiden ja vierailijoiden parissa osoitti, että teknologia-alan kiinnostavuus on kasvussa ja ala tarjoaa monia mahdollisuuksia sekä työnantajille että työntekijöille.

Eetu Liukkonen, Samiedun taitovalmentaja

Samiedussa taitovalmentajana työskentelevällä Eetulla riitti kiirettä. Eetu esitteli kampuksen metallitalossa 6-nivelistä teollisuusrobottia.

– Tämä robotti on hankittu vuonna 2014 yhdessä Samiedun ja Mikkelin Esedun kanssa. Robotti on tarkoitettu teolliseen käyttöön, Eetu kertoi opastaessaan robotin ohjaamisessa.

Eetu Liukkonen ja Arttu Hakulinen

Arttu Hakulinen, Samiedun kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelija

Ensimmäistä vuottaan Samiedussa koneistajaksi opiskeleva Arttu kertoi, että metalliala oli hänelle luontainen valinta peruskoulun jälkeen.

– Olen käsitellyt metallia koko pienen ikäni. Sukulaisellani oli aikanaan metallipuolen firma, ja sekin innosti minua alalle. On siistiä, että tässä tapahtumassa pääsee näkemään uusimpia koneita ja jopa kokeilemaan niitä.

Janne Kaperi ja Arttu Hakulinen

Timi Silventoinen, Kerimäen koulu, 8. lk.

Kerimäeltä luokkatovereidensa kanssa teknologiatapahtumaan tullut Timi oli innokas kokeilemaan esillä olleita laitteita. Hän harjoitteli muun muassa puikkohitsausta hitsaussimulaattorilla ja kokeili, millaista on ohjata teollisuusrobottia.

– Robotin ohjaus oli yllättävän tarkkaa hommaa. Varovainen piti olla. Konetekniikkaa enemmän minua kiinnostaa kuitenkin logistiikka-ala, jota olen ajatellut pyrkiä opiskelemaan Samieduun peruskoulun jälkeen.

Timi Silventoinen

Emmi Kostiainen, Samiedun kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelija
Niko Huttunen, suorittaa Samiedussa hitsauskoulutuskurssia

Emmi ja Niko esittelivät kävijöille Samiedun uutuuttaan hohtavaa hitsaussimulaattoria. Kaikki halukkaat saivat osallistua leikkimieliseen puikkohitsauskisaan.

– Puikkohitsaus on sopivan yksinkertaista, ja siitä saa kiinni hitsauksen ideasta. Toivottavasti tämä motivoi nuoria alalle. Itse suuntaudun koneistajaksi ja toivon pääseväni oppisopimuskoulutukseen Andritzille, toista vuotta opiskeleva Emmi tuumi.

– Olen alanvaihtaja. Hitsaajista on pulaa, eikä töitä tarvitse etsiä paikkakunnan ulkopuolelta. Kyseessä on kasvuala, Niko kertoi ohjauksen lomassa.

Timi Silventoinen ja Niko Huttunen

Santeri Varis, lisäävän valmistuksen päällikkö, ANDRITZ Savonlinna Works Oy

Andritz Savonlinna Worksilla lisäävän valmistuksen päällikkönä työskentelevä Santeri esitteli konepajan 3D-tulostuslaitteiston toimintaa.

– Reilu kolme vuotta sitten lähdimme lähes nollasta tutkimaan 3D-tulostuksen mahdollisuuksia. Nyt 3D-tulostamiamme oikean elämän komponentteja on käytössä sellutehtailla Suomessa ja Ruotsissa.

– Tämä tapahtuma on meille hieno mahdollisuus esitellä toimintaamme. Automaatio lisääntyy ja osaamisen vaatimukset muuttuvat, mutta työvoiman tarve pysyy. Pyrimme osaltamme lisäämään alan koulutuksen vetovoimaisuutta.

Santeri Varis

Miia Vilska, Pauli Karjalainen ja Aleksi Haponen, Metsä Group/Metsä Woodin Punkaharjun tehdas

Miia työskentelee Punkaharjun tehtaiden laatuinsinöörinä ja Pauli puolestaan vaneritehtaan tuotantopäällikkönä. Aleksi on tuotekehitysinsinööri. Kolmikko korosti, että Metsä Wood tarjoaa hyvin monipuolisia työtehtäviä tehtaissa sekä logistiikan puolella ja tekee myös tuotekehitystä.

– Meille päästäkseen ei välttämättä tarvitse olla tiettyä koulutusta, sillä opastamme ja koulutamme työhön, Miia totesi.

– Aloitin viitisen kuukautta sitten työt Punkaharjulla. Tehtäväni on pyrkiä siihen, että jollakin aikajänteellä kaikki lopputuotteet olisivat fossiilittomia, Aleksi kuvasi työkenttäänsä tuotekehityksessä.

Aleksi Haponen, Miia Vilska ja Pauli Karjalainen

Susanna Häkkinen ja Emilia Mykkälä, Xamk, biotuotetekniikan insinööriopiskelijat

Susanna ja Emilia olivat hyvää mainosta biotuotetekniikan insinöörikoulutukselle. Toisen vuoden opiskelijat vakuuttivat, että ala ei ole niin vaikea kuin miltä se kuulostaa.

– Kierrätys ja ympäristöasiat ovat kiinnostaneet minua aina. Tämä on tulevaisuuden ammatti, joka tarjoaa myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia, Espoosta kotoisin oleva Susanna totesi.

– Haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä. On tärkeää saada korvattua muovi ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla, Torniosta Savonlinnaan opiskelemaan tullut Emilia lisäsi.

Susanna Häkkinen ja Emilia Mykkälä

Juho Liljamo, Oy Machine Tool Co

Juhon ympärillä kuului naurua, kun hän vitsaili, missä kaikkialla cobottia eli yhteistyörobottia voitaisiin käyttää. Mutta vakavasti puhuen:

– Cobotti vapauttaa työntekijät rutiininomaisista töistä, jolloin heille jää enemmän aikaa esimerkiksi asiakkaiden palvelemiseen. Haluan näyttää opiskelijoille, että valmistuksen parissa työtä ei useinkaan enää tehdä haalarit päällä likaisissa olosuhteissa.

Juho Liljamo

Nea Asikainen, Enni Pihlaja, Sarita Liukku, Stiina Saukkonen, Mimosa Karjalainen, Kerimäen koulu, 8. lk.

Nea, Enni ja Mimosa pitivät mielenkiintoisimpana Machine Toolin esittelypistettä. Saritaa kiinnosti eniten Samiedun pieni yhteistyörobotti ja Mimosaa puolestaan iso robottisolu.

– Jos ei ole jostain alasta kokemusta, ei voi tietää, tykkääkö siitä vai ei. Täällä on hyvä tutustua teknologian alaan, Nea tiivisti kavereiden myötäillessä.

Nea Asikainen, Enni Pihlaja, Sarita Liukku, Stiina Saukkonen ja Mimosa Karjalainen

Kristiina Räsänen, Enonkosken koulu, 8. lk.

Enonkoskelainen Kristiina käsitteli taitavasti pientä yhteistyörobottia ja kuvasi kokemusta kiinnostavaksi.

– Tällainen tapahtuma auttaa opiskelualan valinnassa. Itse aion lähteä peruskoulun jälkeen vaihto-oppilaaksi Saksaan. Sen jälkeen menen lukioon, luultavasti johonkin taidepainotteiseen.

Kristiina Räsänen ja kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Onni Sinkkonen

Timo Seppänen, Martti Lintunen ja Timo Huoman, Samiedu

Samiedussa kone- ja tuotantotekniikkaa opettavat Timo S. ja Martti sekä tiimipäällikkönä työskentelevä Timo H. sanoivat, että tapahtumalla on vaikutusta alan vetovoimaisuuteen.

– Tämä tapahtuma on järjestyksessään neljäs. Tapahtumien myötä opiskelijamäärät ovat nousussa, Martti totesi ja lisäsi, että esimerkiksi hitsaajaksi opiskeleville riittää seudulla oppisopimuspaikkoja.

– Meillä on vuosien varrella luotu luottamukselliset ja toimivat suhteet seudun yrityksiin, Timo H. korosti.

Timo Seppänen, Martti Lintunen ja Timo Huoman
Jaa artikkeli