28.11.2023

Teknologiatiistaissa ihmeteltiin 3D-tulostusta ja ”käskytettiin” robotteja

Teknologia kiinnostaa nuoria. Se tuli ilmi tiistaina 21. marraskuuta Pohjolankadun kampuksellamme, jossa vietettiin jo perinteeksi muodostunutta Teknologiatiistai-tapahtumaa. Tuttuun tapaan tapahtuma oli houkutellut paikalle ison joukon seudun 8.–9.-luokkalaisia, jotka halusivat tutustua lähemmin Samiedun kone- ja tuotantotekniikan koulutukseen. Tapahtumassa oli esittely- ja tehtävärasteja, joita nuoret kiersivät pienryhmissä opettajiensa ja valvojiensa johdolla.

Tutustumiskierrokselta tehty pieni gallup vahvisti, että nykynuoret ja heidän opettajansa ovat hyvin kartalla vauhdilla kehittyvän teknologia-alan tarjoamista mahdollisuuksista.

Marita Liukku, opettaja, Kerimäen koulu

Marita oli paikalla 8.-luokkalaisista koostuvan ryhmänsä kanssa ja totesi olevansa tyytyväinen, että ilmoittautumislista tapahtumaan täyttyi todella nopeasti.

– Paikkoja oli 30, ja mukaan ilmoittautui 29 oppilasta. Porukkamme on aika poikavoittoinen – tyttöjä on neljä, Marita kertoi kierroksen lomassa.

Otso Kuutti, Kerimäen koulu, 8. lk

Otso kertoi ilmoittautuneensa tapahtumaan, koska halusi kokeilla yhdessä kavereidensa kanssa uudenlaisia laitteita. Hitsaussimulaattori-tehtävärastia hän piti melko helppona.

– Olen testannut hitsaamista myös oikealla hitsauslaitteella. Virtuaalihitsaaminen on ehdottomasti helpompaa, koska päällä ei ole suojavarusteita ja hitsatessa näkee koko ajan, mitä tekee.

Kuvassa kone- ja metallialan taitovalmentaja Eetu Liukkonen seuraa, kun Otso Kuutti hitsaa hitsaussimulaattorilla.

Arttu Järvinen ja Joona Nykänen, Xamk, biotuotetekniikan insinööritutkinto

Biotuotetekniikkaa Xamkissa kolmatta vuotta opiskelevat Arttu ja Joona olivat paikalla kertomassa omasta koulutusalastaan. Nuorten miesten viesti tapahtumassa vieraileville oli, että kyseessä on tulevaisuuden ala.

– Biotuotetekniikka ei liity pelkästään paperin ja kartongin valmistukseen, kuten vielä usein kuulee sanottavan. Ala on huomattavasti laajempi, Äänekoskelta kotoisin oleva Arttu painotti.

– Biotuotetekniikka tutkii, miten puulla voidaan korvata fossiilipohjaisia tuotteita, kuopiolainen Joona täydensi kurssikaverinsa mietteitä.

Kuvassa Xamkin opiskelijat Arttu Järvinen ja Joona Nykänen.

Topias Heiskanen, Kerimäen koulu, 8. lk

Samiedun kone- ja tuotantotekniikan opettaja Lauri Käyhkö kertoi tarkkaavaisille kuulijoilleen opetuskäytössä olevasta teollisuusrobotista ja muistutti, että vastaavia laitteita tulee vastaan työelämässä. Kerimäkeläinen Topias pääsi kokeilemaan robotin käsittelytaitojaan Laurin ohjeistamana.

– Mielenkiitoisinta täällä on ollut robotteihin ja hydrauliikkaan tutustuminen. Ylipäätään tekniikka kiinnostaa minua. Peruskoulun jälkeen olen ajatellut pyrkiä lukioon, mutta ihan varma en siitä vielä ole.

Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Lauri Käyhkö ohjaa Topias Heiskasta teollisuusrobotin käytössä.

Miitta Huovinen ja Siru Pennanen, Kerimäen koulu, 8. lk

Miitta ja Siru totesivat tulleensa Samiedun tapahtumaan nimenomaan tekniikan houkuttelemana.

– Kaikki tekniikka kiinnostaa minua, joten tämä kokemus on ollut kiva. Mielenkiintoisimpia esillä olevista laitteista ovat olleet pieni yhteistyörobotti ja 3D-tulostuslaitteet. Tulevaisuudessa aion pyrkiä opiskelemaan luultavimmin arkkitehtuuria, Siru totesi.

Myös minusta kivoin on ollut 3D-tulostamista esittelevä piste. En vielä tiedä, mihin jatkan peruskoulun jälkeen – vaihtoehtoja on paljon. Tekniikan alan opiskelu Samiedussa voisi sopia minulle, Miitta pohti tutustumiskierroksen ollessa loppupuolella.

Kuvassa Miitta Huovinen, joka kiinnostui erityisesti 3D-tulostuksesta.

Sani Tistelgren, Jasmiina Kaasinen ja Markus Asikainen, 8. lk, Enonkoski

3D-tulostuslaitteiden esittelyrastilla taitovalmentaja Adem Yalcin esitti kävijöille kimurantteja kysymyksiä, kuten voiko puuta 3D-tulostaa. Vastaus oli kyllä, mutta seoksessa pitää olla mukana muutakin materiaalia. Enonkoskelaiset Sani, Jasmiina ja Markus olivat vaikuttuneita, mitä kaikkea 3D-tulostimella voidaan tehdä.

– On hyvä perehtyä eri opiskelualoihin, sillä se auttaa hahmottamaan peruskoulun jälkeisiä mahdollisuuksia, Jasmin sanoitti kolmikon ajatuksia.

Kuvassa

Jaa artikkeli