10.06.2022

Unelmaprojekti: sisustajaksi opiskelevat suunnittelivat pääkirjaston uuden kirjastoauton

– Voiko tämä olla tottakaan. Näin sanovat ajatelleensa Samiedussa taideteollisuusalan verkko-opinnoissa sisustajaksi opiskelevat Minna Avikainen, Emmi Henttonen ja Jaripekka Koikkalainen saatuaan asiakastyöksi Savonlinnan pääkirjasto Joelille tulevan uuden kirjastoauton sisustuksen suunnittelun.

Myös opettaja Saila Nurminen sanoo olleensa innoissaan, kun Savonlinnan kaupungin kulttuurijohtaja Outi Rantasuo soitti ja kertoi hieman erilaisesta sisustusprojektista.

Tällainen toimeksianto on ainutlaatuinen tilaisuus opiskelijoille, joten lähdin heti miettimään sopivaa porukkaa, Saila kertoo.

Tilaaja antoi opiskelijakolmikolle suhteellisen vapaat kädet. Luonnollisesti linja-auto itsessään asetti suunnittelulle tietyt reunaehdot. Lisäksi aikataulu oli tiukka: maalis-huhtikuulle ajoittunut asiakastyö kesti noin kolme viikkoa.

– Suuritöisimmän osuuden eli kokonaissuunnittelun teimme yhdessä, mutta ajan rajallisuuden vuoksi töitä oli myös jaettava. Teams-istunnoissa kävimme läpi toistemme ideoita ja pallottelimme niitä, Minna, Emmi ja Jaripekka kertaavat hyvin sujunutta työtä.

Emmi, Minna ja Jaripekka sanovat, että tilaaja hyväksyi heidän suunnitelmansa lähes sellaisenaan. Kun heiltä kysyy projektin parasta antia, vastaus tulee kuin yhdestä suusta:

– On hienoa tietää, että meidän suunnittelemamme kirjastoauto kulkee paikasta toiseen seuraavat parikymmentä vuotta, opiskelijat iloitsevat.

Toiveena paljon värejä

Suunnittelu alkoi tutustumisella vielä käytössä olevaan kirjastoautoon. Myös kirjastoautovirkailija Niko Taskinen kertoi toiveistaan uuden kirjastoauton suhteen.

– Oli tärkeää ymmärtää kirjastoauton mittasuhteet sekä pohtia, mikä vanhassa kirjastoautossa on hyvää ja mikä ei toimi. Otimme kohteesta paljon kuvia, joihin palasimmekin monta kertaa. Tutustuimme myös kirjastoauton valmistavan Kiitokori Oy:n tuotantoon, Emmi kertoo.

Huonekalujen kankaat sekä pintamateriaalit, kuten lattiat, valittiin Kiitokorin käyttämien tavarantoimittajien valikoimista. Minna kertoo, että värivalinnoissa lähtökohtana oli pääkirjaston värikäs logo. Tilaajan toive olikin, että sisustuksessa käytettäisiin rohkeasti värejä.

– Löysin hienon, logoon sopivan sohvakankaan, johon sitten sovitimme muut värivalinnat, kuten irtokalusteiden värit. Lattiaksi valitsimme julkiseen tilaan käytännöllisen sinisen vinyylilattian.

Emmi sijoitteli ja piirsi kirjastoautoon tulevat liikuteltavat mobiili- eli kirjakärryt, kaiteet sekä kirjatuet ArchiCad 3D -mallinnusohjelmalla.

Piirsin muun muassa kirjakärryt pala palalta renkaita myöten. Peruskirjahylly oli valmiina, mutta sekin oli muokattava ArchiCadilla oikeisiin mittoihin.

Jaripekka korostaa, että projekti oli hyvä mahdollisuus harjoitella myös ajanhallintaa. Hän pitikin Excel-taulukkoa kuhunkin vaiheeseen käytetyistä työtunneista.

–  Tilaustöissä on kyettävä hahmottamaan käytetyn ajan ja kannattavuuden välinen suhde. Valmistumme kuitenkin ammattiin ja kyse on bisneksestä.

Aikuisiällä uusille urille

Minna, Emmi ja Jaripekka eivät ole katuneet päätöstään lähteä uusille urille aikuisiällä. Taksiyrityksessä työskentelevälle Emmille ja rahoitusalalla pitkän uran tehneelle Minnalle kyse on lapsuuden haaveen toteuttamisesta.

– Olen ollut kiinnostunut sisustamisesta ja luovasta työstä pienestä pitäen. Kun sain kuulla, että Samiedu järjestää alan koulutuksen verkko-opintoina ja että opiskelu onnistuu työn ohella, päätin heti hakea siihen, Minna kertoo.

– Piirsin jo lapsena ruutupaperille talojen pohjapiirroksia. Aikuisena olen remontoinut omaa ja lähipiirin koteja, Emmi puolestaan toteaa.

Jaripekka oli jo aikeissa jäädä vähitellen eläkkeelle, kun hän näki ilmoituksen sisustajaksi valmistavasta koulutuksesta. Mies on työskennellyt aiemmin muun muassa talousalan asiantuntijatehtävissä sekä musiikkitoimittajana.

– Tilasuunnittelu on ollut minulle läheinen harrastus. Opintojen kautta sain kaipaamani sapattivuoden, eikä eläkkeelle ole enää niin kiire. Tulevaisuudessa voin ajatella työskenteleväni projektiluonteisesti.

Verkko-opiskelun joustavuus houkuttelee

Taideteollisuusalan verkko-opintoihin on jatkuva haku. Seuraavan kerran koulutus alkaa lokakuun alussa. Saila Nurminen kertoo, että hakijat valitaan ennakkotehtävien ja haastattelun perusteella.

– Keväällä hakijoita oli noin sata, joista 30 otettiin sisään. On tärkeää kartoittaa hakijoiden edellytykset pärjätä opinnoissa, koska iso osa opinnoista tehdään verkossa itsenäisesti. Yhteisiä iltaklinikoita on verkossa kaksi kertaa viikossa. Kerran kuussa lauantaina on kontaktiopetusta joko verkossa tai lähiopetuksena, Savonlinnassa tai Helsingissä, josta suurin osa opiskelijoista on.

Saila korostaa, että jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS, jota päivitetään opintojen edetessä säännöllisesti.

– Koulutus on vetovoimainen, koska se ei ole aikaan eikä paikaan sidottua. Kaikki harjoitustyöt peilautuvat oikeisiin työprojekteihin. Parhaita ovat tietenkin kirjastoauton kaltaiset aidot työkohteet.

Savonlinnan uusi kirjastoauto valmistuu vuodenvaiheessa 2022-2023.

Jaa artikkeli