31.08.2022

Yhteistyöllä yrittäjyyttä Etelä-Savoon

Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hankkeen (1.8.2019–30.6.2022) päätavoitteena oli vahvan alueellisen yrittäjyysverkoston luominen ja ehjän yrittäjyyspolun rakentaminen. Hankkeen projektikoordinaattorina voin ilokseni todeta, että Savonlinnassa on tehty ja tehdään monipuolista yrittäjyyskasvatusta yhteistyössä oppilaitosten, järjestöjen ja neuvontapalveluiden kanssa. Savonlinnan yrittäjyyskasvatusta on kuvattu oheisessa Olavinlinna -kuvassa.

Yhteistyöllä järjestettiin jo kolmannen kerran Vaihtoehtona yrittäjyys -tapahtuma yrittäjyysviikolla Savonlinnan Kauppatorilla to 8.9.2022.

Yrittäjyysmyönteisyys on kasvussa

Hankkeen yleistavoitteena oli edistää ja tukea Etelä-Savon alueen elinvoimaa, nuorten työelämävalmiuksia sekä yrittäjyysmyönteisyyden ja yrittäjyysvalmiuksien kehittymistä. Ammatilliseen koulutukseen hakeutunut opiskelija on yhä useammin kiinnostunut yrittäjyydestä ja yrittäjyysmyönteisyys on lisääntynyt. Samiedu tekee yhteistyötä mm. Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kanssa. Vastaamme opiskelijoiden innostukseen tarjoamalla myös henkilökohtaista yrittäjyysneuvontaa. Kerran kuukaudessa tarjottava palvelu ja Teams-toteutustapa on saanut opiskelijoilta kiitosta.   

Kokeiluja yritysten tarpeisiin

Hankkeen ajankohta osui pandemia-aikaan, minkä vuoksi yrittäjyyskasvatuskokeiluita tehtiin yhdessä yritysten ja opiskelijoiden kanssa valitettavasti vain muutamia. Yksi näistä tehtiin savonlinnalaiselle maaseutuyrittäjälle, joka tarvitsi tuotesuunnitteluapua elintarvikealan opiskelijoilta. Opiskelijat kehittivät opettajansa johdolla yritykselle sopivan suklaamakeisen. Taideteollisuusalan opiskelijayrittäjä puolestaan huovutti Kainuunharmaksen villaa samaiselle maaseutuyrittäjälle. Yhteistyö Kesälahden kulttuuriseura ry:n kanssa synnytti taideteollisuusalan yrittäjyysopiskelijan Roskasta taiteeksi -myyntinäyttelyn. 

Yrittäjyyttä oppii yrittämällä

Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä Samiedussa vuodesta 2018. Yrittäjyysvalmiuksia kehittävään ohjelmaan on osallistunut myös tämän hankkeen aikana useita kymmeniä opiskelijoita. ”Yrittämään oppii yrittämällä”, ja kun saa kokeilla, kynnys oikean yrityksen perustamiseen madaltuu. Vuosi Yrittäjänä -ohjelma jatkuu Samiedussa edelleen, ja yrittäjyys on vaihtoehto yhä useammalle. Lisää ohjelmasta ja Samiedussa toimivista NY-yrityksistä voit lukea täältä.

Samiedun opettajille tarjottiin huhtikuussa YES-polun yrittäjyyskoulutusta. Koulutukseen osallistui joukko opettajia, jotka olivat ilahtuneita yhteisestä parituntisesta yrittäjyyskasvatuskeskustelun merkeissä. Tästä on hyvä jatkaa.

Yritetään yhdessä!

Tuire Pervilä

Jaa artikkeli