Ravintolakokki, ruokapalvelujen ammattitutkinto

Ravintolakokkina olet avainasemassa uusien vastuullisten ja turvallisten ruokatuotteiden kehittämisessä. Ruokapalvelujen ammattitutkinto-opintojen aikana hiot annos- ja ruokalistasuunnittelun taitojasi erityisesti laadun ja taloudellisuuden näkökulmista. Opit toimimaan kannattavasti ja kannustavasti työyhteisössäsi. Saat monenlaisia valmiuksia työllistyä ja vastata tämän hetken sekä tulevaisuuden haasteisiin ruuanvalmistuksessa.

Koulutuksen sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinto on laajuudeltaan 150 osaamispistettä. Ravintolakokiksi opiskellessasi opiskelet ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalaa. Voit opiskella meillä myös suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalalta suurtalouskokiksi.

Voit opiskella koko tutkinnon tai yksittäisiä tutkinnon osia oman kiinnostuksesi mukaisesti.

Pakollinen tutkinnon osa

 • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp

 • Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
 • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
 • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
 • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
 • Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp
 • Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 40 osp
 • Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 10 – 30 osp

Tutkinnon osien toteuttamistavat vaihtelevat. Osa tutkinnon osista on mahdollista suorittaa vain koulutus- tai oppisopimuksella.

Lue tarkemmat kuvaukset tutkinnon sisällöistä tutkinnon perusteista.

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti lähiopintoina. Opinnot sisältävät opiskelua oppilaitoksessa sekä työelämässä.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Kenelle koulutus sopii

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on alan perustutkinto ja kokemusta alan työtehtävistä tai vastaavat tiedot ja taidot. Esimerkiksi ruoanvalmistustehtävissä toimiville yrittäjille, ravintolakokeille tai vastaavissa tehtävissä toimiville.

Hinta

Koulutuksen opintomaksu on 250 € / koko tutkinto tai 150 € / yksittäinen tutkinnon osa. Mikäli suoritat peräkkäin tai yhtä aikaa useita tutkinnon osia opintomaksu on maksimissaan 250 €.

Oppisopimuksella koulutus on maksuton.

Kun opiskelet meillä tutkintoa tai tutkinnon osaa Samiedun tarjoamat lupa- ja korttikoulutukset ja -testit ovat sinulle maksuttomia.

Suoritettuasi ammatillisen tutkinnon voit hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä, mikäli täytät muut stipendin myöntämisen edellytykset. Lue lisää Työllisyysrahaston sivuilta.

Hakutiedot

Voit hakea koulutukseen nyt ja aloittaa opinnot pääsääntöisesti joka kuukausi.Opiskelu on aina hyvä idea!

 • Jatkuvassa haussa voit hakea opiskelemaan ympäri vuoden.
 • Voit aloittaa opinnot, kun koulutusta on seuraavan kerran tarjolla. Osaan koulutuksista voit aloittaa opinnot lähes joka kuukausi.
 • Voit opiskella koko tutkinnon, yksittäisen tutkinnon osan tai vieläkin pienemmän osan, eli hankkia uutta osaamista juuri sen verran kuin tarvitset.
 • Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma – ja opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa.

Mitä sinä haluaisit osata?